Kjeld Hoogveld van Neurofeedback Almere. (Foto: aangeleverd)
Kjeld Hoogveld van Neurofeedback Almere. (Foto: aangeleverd)

Train je hersenen met Neurofeedback (advertorial)

Algemeen

ALMERE - Niet alleen je spieren kun je trainen, ook je hersenen zijn trainbaar. Hierdoor verbetert hun werking. Dit kun je bijvoorbeeld doen met neurofeedback. Almere DEZE WEEK nam de proef op de som.

Toegepast psycholoog Kjeld Hoogveld heeft al 19 jaar ervaring met Neurofeedback. Zijn praktijk is gevestigd aan de Ankerbol in de wijk Noorderplassen. Hij vertelt wat deze behandelmethode inhoudt en hoe het werkt. “Onze hersenen produceren bij al hun werkzaamheden verschillende hersengolven, kleine elektrische stroompjes. Die golven zijn meetbaar en daarvan maakt Neurofeedback gebruik”, legt Hoogveld uit. “Als de hersenen inefficiënt functioneren, is het probleem meestal dat ze te veel energie steken in de lagere of juist hogere frequentiebanden, oftewel een onderactief of overactief brein. Het doel van Neurofeedback is om door training de juiste frequenties te bereiken, afhankelijk van wat je mentaal wilt verbeteren.”

Filmpje kijken

Om het zelf te ervaren neem ik plaats in een comfortabele stoel en krijg elektroden op mijn hoofd en achter mijn oren geplakt. Die maken mijn hersenactiviteit zichtbaar en meetbaar, vertelt Hoogveld. Ik krijg een filmpje voorgeschoteld van Buurman en Buurman en hoef niets anders te doen dan ernaar te kijken. “Bij een wenselijke frequentie van de hersengolven speelt het filmpje door, bij een onwenselijke golflengte stopt het beeld. Wanneer vervolgens weer de juiste golven worden geproduceerd, gaat het filmpje weer verder. Positieve feedback noemen we dat.” Haperend speelt het filmpje af. “Je hebt een druk brein”, concludeert Hoogveld. “Probeer niet na te denken, maar gewoon te kijken.” Door bij te sturen kan hij zorgen dat voldoende wenselijke frequentie wordt bereikt. “Op deze manier kunnen we dus de hersenen trainen, zodat ze uiteindelijk de gewenste verandering zelf vasthouden.” 

Klachten en problemen

Het is een intensief trainingsprogramma dat gemiddeld bestaat uit 8 tot 15 trainingen, in beginsel twee keer per week. “Deze behandelmethode kan mensen mentaal sterker maken en helpen bij het oplossen van uiteenlopende klachten en problemen, zoals bijvoorbeeld stress, burn-out, angst, ADHD, concentratieproblemen, migraine, tinnitus, chronische pijn en slaapstoornissen”, vertelt Hoogveld. “Ook verschillende klachten als gevolg van Long Covid kunnen met Neurofeedback worden behandeld. Denk aan duizelingen, hoofdpijn of concentratiestoornissen.”

Hersenactiviteit

Op een beeldscherm laat Hoogveld zien wat er gebeurt met mijn hersenactiviteit. “Het functioneren van het menselijk brein is afhankelijk van de toestand waarin men zich bevindt“, vertelt hij. “Als je slaapt is het brein in relatieve rust, dit is als trage hersenactiviteit in het EEG terug te zien. Wanneer er meer van het brein gevraagd wordt, bijvoorbeeld bij het oplossen van een ingewikkelde som of een probleem, zal het brein meer snelle activiteit moeten produceren om aan deze taak te voldoen. Door de hersenactiviteit te registreren en vervolgens gericht te beïnvloeden middels feedback, kunnen we de hersenen leren de gewenste activiteit te produceren. Deze feedback gebeurt door het aanbieden van beeld en geluid via een computerscherm. Dit kan een filmpje zijn, maar ook een computerspelletje bijvoorbeeld.“

Klachten blijvend verminderen

Neurofeedback kan zorgen voor verbetering van het geheugen, het concentratievermogen en de slaap. De behandelmethode kan ook het prestatievermogen verhogen, zorgen voor harmonisatie van de hersenen, ontspanning van het lichaam en vermindering van stress. De methode kan tevens angstpatronen doorbreken en helpen bij traumaverwerking. “Het is bij een grote groep mensen mogelijk om de klachten blijvend te verminderen”, aldus Hoogveld. “Het kan zelfs zijn dat medicijngebruik minder of geheel niet meer nodig is.” 

Neurofeedback is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. Tijdens een kennismakingsgesprek wordt bekeken of één van de therapievormen of behandelprogramma’s geschikt zou kunnen zijn. Meer informatie: www.neurofeedbackalmere.com