Parkeren ziekenhuis

Ongeveer een jaar geleden moest ik bij de spoedeisende hulp zijn bij het ziekenhuis. Net achter ons liepen een vader en moeder met een bewegingloos kind op de armen. Vader probeert aan de parkeerautomaat te betalen, maar staakt na een mislukking de poging en gaat achter zijn vrouw aan naar binnen. Eind van het jaar ligt mijn moeder op de IC. Vanaf de ramen van het ziekenhuis is duidelijk te zien hoe op dit parkeerterrein functionarissen de hele dag rondlopen om bekeuringen uit te delen, kennelijk in de wetenschap dat wanneer iemand die je dierbaar is, spoedeisende hulp nodig heeft, parkeren wel eens over het hoofd wordt gezien. Dit is hemeltergend. Mensen in nood, die graag willen betalen, worden hier door de gemeente uitgemolken. Heel eenvoudig kan de toegang worden geregeld regelen via slagbomen die juist rond de parkeerplaatsen rond het ziekenhuis zijn verwijderd. Achteraf betalen is hier toch het meest logisch maar levert waarschijnlijk minder geld op. Dit heeft niets te maken met medemenselijkheid. Dit is asociaal parasiteren.

Carlos van Hamme

Kunstmuseum (1)

De ene bodemloze put is nog niet gedempt of de volgende wordt al gegraven. 

Ron Epke, Filmwijk

Kunstmuseum (2)

Het traject van het kunstmuseum volgt een aantal zelfde kenmerken als de Floriade; het niet openbaar willen maken van stukken en veel te optimistische schattingen. Nu blijkt de organisatie op de achtergrond ook al grotendeels opgetuigd te zijn. De raad gaat zich straks geconfronteerd zien met een bijna voldongen feit waardoor het bijna onmogelijk wordt om nog “nee” te zeggen. Achteraf zal blijken dat de kosten vele malen hoger zullen uitvallen en de bezoekersaantallen vele malen lager dan de opgegeven prognoses. Floriade 2 is geboren en de burger mag het gaan betalen. Werkelijk een schande dat dit nog mogelijk is….

M. Lakeman

Klimaat 

De gemeente hield onlangs haar nieuwjaarsreceptie. Het feest van samenzijn en samen-fixen. Buiten, op de Esplanade, was het even schrikken. Tien actievoerders in gele poncho’s. Stemverheffing: 'Teken de petitie voor Klimaatberaad!'. Binnen was het knus, stemming feestelijk. En Ank - mens tot mens - goed, dat 'samen houden' van die mensen. Muziek, een promofilm, plussen en de minnen van de Floriade. De Kinderburgemeester kreeg haar ambtsketen, lief. Daar Ank, had je één bijzinnetje: het belang om met elkaar te praten. Jij had dat gedaan met die demonstranten buiten. Crisis? Veranderingen die groter zijn dan wij kunnen overzien? Die indruk heb jij niet gewekt. Woede en verdriet. Op de receptie was ik verdoofd door de gezelligheid. Hoe kan dit? Duizend Almeerders zonder crisisgevoel? Ik dacht: 'Gelukkig kunnen wij hier rondlopen. Mede dankzij jou Ank? In Iran krijgen mensen als wij de doodstraf.' Je vroeg ons wat je meer kan doen. Wel Ank, je kan zeggen: 'Ik maak me ongerust, er gebeurt te weinig'. Dit keer heb je je hart en je kracht niet gebruikt om de klimaatcrisis aan de orde te stellen. Claudia de Breij zei: “Er gebeurt te weinig, help!'

Chris van der Paardt, actieve Almeerder (74)

Stadsgesprek

ik miste bij het Stadsgesprek over de Floriade de VVD en de wethouders. De VVD is nauw betrokken geweest bij de start, opbouw en verloop van het evenement. Ik had wethouder Lindenbergh dringende vragen willen stellen over de 120 miljoen die hij op ‘zak’ suggereerde te hebben om de torenhoge schuld van circa 93 miljoen te voldoen. Die zak bestaat uit gemeentegeld, opgebracht door Almeerse belastingbetalers. Lindenbergh was daar te lichtzinnig over. In november 2017 werd de Floriade als wereldtentoonstelling erkend door de BIE (Bureau International des Expositions). Naar aanleiding daarvan was op het voorgenomen Floriadeterrein een feesttent opgericht met vele genodigden. Tijdens die bijeenkomst werd duidelijk dat het BIE met enorme claims (genoemde bedragen in de orde van 70 miljoen) zou komen als het evenement niet door zou gaan of tussentijds gecanceld zou worden. Dat laatste vergat ik te bedenken tijdens het Stadsgesprek. Die dreiging hing als een zwaard van Damocles boven de Floriade. Er werd geopperd dat het evenement in mei of 2022 afgeblazen zou moeten worden om verdere kosten niet op te laten lopen. Dat zou bij het afblazen van de Floriade tot miljoenenclaims van het BIE geleid hebben.

Charles Versnick, Haven

Jannie Degenhardt 

Met pijn in mijn hart en opwellende tranen in mijn ogen vernam ik het overlijden van oud-raadslid Jannie Degenhardt. Zij is 70 jaar geworden. Ik kende Jannie al jaren van de Politieke Markt in Almere. Zij was altijd aanwezig met haar vriendelijke begroeting. Wij hadden geen diepgaande gesprekken, maar wel kostbare momentjes van humor en hartelijkheid. Velen hebben van Jannie genoten en hielden van haar. Robert Mienstra schrijft in ADW/ 18-01-2023: ”Verder bleef ze liever op de achtergrond en was ze wars van politieke spelletjes. Het sociale domein was haar speelveld. Ze ging altijd voor de inhoud en ging graag de samenwerking aan met anderen.” Jannie maakte deel uit van een prettige fractie van de lokale partij Leefbaar Almere, waar zij betrokken was bij de oprichting van deze partij in 2002. Frits Huis, Nico van Duijn, Marco de Kat en anderen waar Jannie nauw mee samen heeft gewerkt, wens ik van harte sterkte en Gods Zegen bij het verwerken van dit grote verlies voor henzelf, de fractieleden en de Partijleden van Leefbaar Almere.

Jo Bosma