(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Inbreker aangehouden door melding op social media

ALMERE – “In december 2022 kreeg ik een (privé) bericht van een bewoner uit de wijk. De bewoner informeerde mij over een insluiper die bij hem in de woonkamer stond terwijl hij zelf op de bank lag. Hij deelde met mij camerabeelden waar de verdachte op stond”, vertelt de wijkagent Niels van Tussen de Vaarten op zijn Facebook. Niels is ook de digitale agent van Almere.

Door Robert Mienstra

Niels deelde dit bericht met zijn team. Uit het onderzoek kwam er een verdachte naar boven. De verdachte was niet alleen in Tussen de Vaarten aan het inbreken, maar in heel Almere actief. Vorige week is er in samenwerking met de recherche een man aangehouden voor meerdere woninginbraken. Voor het onderzoek is er een doorzoeking geweest in de woning waar hij verbleef. Hier lagen meerdere gestolen goederen. De verdachte zit nog steeds vast.

Tactiek inbrekers

Volgens de wijkagent wachten de inbrekers tot de bewoner(s) hun woning uitlopen en slaan dan toe. Als ze iemand de deur uit zien lopen zonder de voordeur af te sluiten in het nachtslot bellen zij en als er niet wordt opgedaan flipperen zij de voordeur open met bijvoorbeeld een creditkaart. "Doordat er bij flipperen geen inbraakschade is, maakt dit het politie- en verzekeringswerk een stuk lastiger", aldus de wijkagent.

Nachtslot

“Doe na het verlaten van de woning altijd de deur op het nachtslot, dus de sleutel nog een keer omdraaien”, adviseert de wijkagent. “Dat voorkomt flipperen. Bovendien toont dit incident aan dat het loont om meteen de politie te informeren. Aangifte doen en melding maken loont.”