Het gebied rond het kasteel. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Het gebied rond het kasteel. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Gemeente overlegt met ontwikkelcombinatie over kasteellocatie

ALMERE - De ontwikkelcombinatie BPD, Van Rhijn Projectontwikkeling, Terra Projectmanagement en Goede Stede heeft zich in september bij de gemeente gemeld voor de ontwikkeling van 850 woningen bij de kasteellocatie. Naar aanleiding hiervan is wethouder Julius Lindenbergh vrijblijvend met de ontwikkelcombinatie in overleg gegaan. Dit blijkt uit een raadsbrief van het college.

Tijdens het vrijblijvende overleg kwam naar voren dat de ontwikkelcombinatie nog geen uitgewerkt plan heeft. De verantwoordelijkheid ligt in eerste instantie bij BPD en Van Rhijn Ontwikkeling, ondersteund door Terra Projectmanagement. Goede Stede haakt aan voor de portefeuille sociale woningbouw. De ontwikkelcombinatie gaat vooralsnog uit van de realisatie van circa 850 woningen, waarbij wordt gedacht aan een mix van gereguleerde huur-, middensegment- (huur en/of koop) en vrijesectorwoningen (koop).

Voorbehoud

De ontwikkelcombinatie heeft aangegeven dat zij onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad van Almere voor het realiseren van woningbouw op de kasteellocatie, een koopovereenkomst is aangegaan met Gravin BV, de huidige eigenaar van de kasteellocatie. Die overeenkomst verloopt uiterlijk 1 november van dit jaar.

Kosten

Het college geeft de ontwikkelcombinatie de kans om haar te overtuigen van de toegevoegde waarde van hun plan. Als de gesprekken inhoudelijk voldoende aanknopingspunten bieden, dan zal de gemeente een memo van uitgangspunten opstellen. In dat geval zal zij de gemeenteraad raadplegen over de te maken plannen. Als voor deze plannen onvoldoende draagvlak is binnen college of raad, kunnen deze plannen niet worden doorgezet. Alle kosten die de gemeente moet maken voor dit plan zullen, ook bij een negatief resultaat, verhaald worden op de initiatiefnemers.