Kunstmuseum

Waarom wordt er niet gekeken naar de mogelijkheid een dependance van één van de grote musea in Amsterdam te openen? Die hebben enorme collecties in hun opslag liggen die prima in Almere tentoongesteld zouden kunnen worden. Eén voordeel daarvan is dat daarmee ook kennis van zaken wordt meegenomen. Andere voordeel: geen enorme opstartkosten. Ook dure rapporten van consultants zijn dan onnodig. De vraag trouwens waarom de Gemeente Almere die consultants niet betaalt op basis van daadwerkelijk financieel resultaat (opbrengsten bezoekersaantallen) en niet op basis van een resultaatsverwachting die vaak - naar het lijkt - gewoon een opgestoken vinger in de lucht behelst.
Als VVV Almere het goed aanpakt is voor de Regio Amsterdam/Almere spreiding van toerisme uit Amsterdam mogelijk (bijv. treinkaartje in de ticketprijs), doorloop door het centrum van Almere Stad vanaf het station voor de winkeliers en horeca.

Rien Moolhuizen

(2)

In de vorige editie werd terecht gesteld dat de wijze van aanpak voor een Kunstmuseum een volkomen onbegrijpelijke en onverantwoorde actie is. Het kan toch niet zo zijn dat er even gesteld is dat de raad verbolgen was over de aanpak voor een 65 miljoen kostend Kunstmuseum en het verder stil wordt in Almere? Wie is in de gemeenteraad eindverantwoordelijk, en heeft toestemming gegeven, voor een aanbesteding van dit bedrag voor iets dat totaal geen gezonde onderbouwde basis heeft. Achteraf blijkt er al 1,5 miljoen aan uitgegeven wordt dit jaar, terwijl de miljoenen verlies van de Floriade nog niet verwerkt zijn en de burgers dus nog meer aanslagen kan verwachten voor de hobby van een enkeling.  Het zou een enorme puinhoop worden als er straks nog meer hobbyisten gelijkwaardige activiteiten willen starten. Wie is hoofdverantwoordelijk voor financiën en fluit deze personen terug om nog erger te voorkomen en te zorgen dat er aan de eerste financiële noodzakelijke behoeften worden voldaan, want daar is straks geen geld meer voor.

Cees Jacobs

(3)

Er is nogal wat gerommel over een nieuw museum in Almere. Een zo te zien vrij pretentieus plan - in dat opzicht doet het denken aan de Floriade. In alle talen wordt gezwegen over Museum De Paviljoens, dat destijds landelijk indruk maakte. Wikipedia over de Paviljoens: “Het museum is in 1994 opgericht door de gemeente Almere en in 1998 verzelfstandigd. De Paviljoens is de opvolger van Aleph, een tentoonstellingsruimte in de kelder van het stadhuis van Almere. Het werd gehuisvest in de Aue Paviljoens, ontworpen door het architectenbureau Robbrecht & Daem als tijdelijke tentoonstellingsruimte voor de Documenta IX van 1992 in het Duitse Kassel en in 1994 door de gemeente Almere gekocht. Museum De Paviljoens ontving in 2005 de AICA-oorkonde. In 2010 en 2011 werd De Paviljoens door het publiekstijdschrift Kunstbeeld geselecteerd in de top 10 Beste Nederlandse musea voor hedendaagse kunst. In de zomer van 2013 werd het museum gesloten. De Aue Paviljoens werden verkocht en verplaatst naar Amersfoort.” Is dit misschien iets om even aan te denken voordat er allemaal nieuwe plannen voor een museum uit de lucht komen vallen? En hoe is het mogelijk dat men De Paviljoens heeft laten gaan? Die vraag verdient eerst antwoord voordat verder wordt gegaan. 

Rombout Meijer

(4)

In Almere Deze Week las ik een stuk over het kunstmuseum. Wat mij opvalt is, dat ik niet lees hoe de Stichting Kunstmuseum Flevoland op dit moment gefinancierd wordt. Het genoemde aantal personeelsleden, de Raad van Commissarissen/Toezicht, de huisvesting, de mogelijke projecten ter voorbereiding e.d. moeten op een of andere manier gefinancierd worden. Hoeveel geeft de Gemeente Almere nu reeds uit aan een mogelijk te realiseren kunstmuseum? De jaarrekening van deze stichting zou toch ter inzage/beschikking moeten zijn. Wat mij betreft relevante info in een terecht kritisch stuk over het al of niet doorgaan van het Kunstmuseum M.

Frans Sneijder

(5)

Fijn, de mensen, die van de Floriade genoten hebben. Die mensen beseffen misschien niet, dat het de Almeerse bevolking 100 miljoen euro kost. Dat is 500 euro per inwoner, 1500 euro (of meer) per gezin. Het maakt niet uit hoe het in de jaarlijkse begrotingen verwerkt wordt. Dat geld moeten burgers ophoesten. Voor al het geld samen hadden alle woningen in heel Almere, dus ook alle balkonnetjes voor 2000 euro aan mooie plantjes voorzien kunnen worden. Dát had Almere op de kaart kunnen zetten. Helaas is het praten achteraf. Nu het nieuwe project Kunstmuseum, dat gaat waarschijnlijk een zelfde bedrag kosten. Zo niet meer. Waarom niet voor een vast bedrag zonder verdere kopzorgen voor 100 miloen elke woning voorzien van een kunstobject. Per woning (zo'n 100.000) een kunstwerkje van 1000 euro. Er zal een levendige kunsthandel plaats vinden en waarschijnlijk zal ook het besef van kunst onder de Almeerse burgers toenemen. Dat zal zeker Almere op de kaart zetten. Is dat uiteindelijk niet de doelstelling van een Almeers Kunstmuseum? De burger? Die kan tegen iedereen zeggen: Kijk, mooi hè? Heeft de gemeente voor mij gekocht, maar ik heb het wel zelf betaald

Luuk Helderman

Burgemeester

Ik lees dat onze nieuwe burgemeester, Hein van der Loo, “mooie dingen in het bedrijfsleven” heeft mogen doen o.a. risicomanagement en financiële sturing. Ik weet nu niet of dat een handige combinatie is als er over een Kunstmuseum gesproken gaat worden. Ook wil hij een baan “dicht bij de mensen“. ik hoop dat hij daar de inwoners van Almere mee bedoelt.

Richard Kloosterman

Vuurwerk

Ik vind het stuitend dat de meeste mensen niet de moeite nemen de resten van hun afgestoken vuurwerk op te ruimen. Het is vaak tot in april nog zichtbaar. Bizar ook dat de gemeente de burger niet aanspoort deze troep te verwijderen.

Sietske Groenhart

Domus

Er wordt donderdag geprotesteerd tegen de komst van een Domus in Poort. Onrechtvaardiger kan het niet om over de hoofden van de mensen die het betreffen actie tegen hen te voeren. Je houdt het niet voor mogelijk dat mensen met een verslaving en psychiatrische-problematiek niet welkom zijn in Poort. Is dit werkelijk zo? Roepen de bewoners van Poort iedereen op die tegen de komst van Domus is om mee te demonstreren? Of worden ook mensen, die niets met Domus te maken hebben, tot actiebereidheid gestimuleerd in deze? Dat verwacht je toch niet in een beschaafd en ontwikkeld Land als Nederland? Dit is in strijd met de Grondwet, die bepaalt dat de overheid moet zorgen voor huisvesting. Daarnaast wordt het recht op huisvesting genoemd in verschillende internationale verdragen en de Rechten van de Mens. Je zult maar tot deze groep behoren of familie zijn van deze mensen. De doelgroep waar over wordt gesproken heeft juist warmte en begrip nodig. Dat tegen hen gedemonstreerd wordt kunnen wij ons zwaar aanrekenen. De dak- en thuislozen mogen zich wat mij betreft organiseren en een tegengeluid laten horen. Dan ben ook ik, tot actie bereid. Ik roep de cliëntenraden van dak- en thuislozen op om niet langer ‘bij de pakken te gaan neerzitten, maar om voor hun rechten op te komen. Laat er bij ons liefde aanwezig zijn, ook/of juist, voor deze gedepriveerde groep mensen in onze samenleving.

Jo Bosma