Ruud Pet, oud-voorzitter enquêtecommissie Omniworld (Foto: Almere DEZE WEEK)
Ruud Pet, oud-voorzitter enquêtecommissie Omniworld (Foto: Almere DEZE WEEK)

Eventuele raadsenquête Floriade kan wel jaar duren

ALMERE – “Is een raadsenquête naar de Floriade bedoeld om af te rekenen of om van te leren? Daar moet de raad een visie op hebben”, zei Ruud Pet, oud-voorzitter van de enquêtecommissie Omniworld. Op uitnodiging van de PVV zette hij in de raad van afgelopen donderdag uiteen hoe de Omniworld-enquête in 2022 in zijn werk ging. Omniworld kostte uiteindelijk de gemeente 27 miljoen euro.

Door Robert Mienstra

Naar aanleiding van het verloop van de Floriade heeft de raad unaniem de eerste stappen gezet om tot een vorm van onderzoek te komen die antwoord moet geven op de nog vast te stellen onderzoeksvragen. Het meest vergaande instrument in de gereedschapskist van de raad is de raadsenquête (155a Gemeentewet). De PVV wilde van Pet weten: wat kan en mag je nu eigenlijk onderzoeken? Hoe waarborg je de onafhankelijkheid van de raadsleden die in de onderzoekscommissie plaats nemen? En hoe gaat dat qua proces in zijn werk?“

Inzet

Vanaf 1997 is geprobeerd om met Omniwordl een multifunctioneel sportcomplex te realiseren in het nieuwe stadsdeel Poort. Ondanks alle energie en geld die erin zijn gestoken, is het complex er nooit gekomen. De raad besloot toen om een raadsenquête te doen op het dossier.
“Een raadsenquête moet een eenduidige opdracht zijn, niet te breed geformuleerd”, stelde Pet, “anders liggen in de commissie de politieke tegenstellingen al op de loer. De politieke beoordeling moet pas na de publicatie van het rapport komen.”
Dat een enquête geen een-twee-drietje is maakte Pet ook duidelijk. “Ons kostte het hele onderzoek ongeveer een jaar, waarbij ieder deelnemend raadslid zeker een dag per week aan de slag moest. Daarbij kon dat raadslid weinig meer doen aan andere raadsonderwerpen. Dat is een probleem voor eenpersoons-partijen die nu in de raad zitten.”

Onder ede

Uiteindelijk kan een enquête alleen college-leden en ambtenaren aanspreken. “Wij wilden uiteraard ook Omniworld spreken, maar dat konden we de mensen van die organisatie niet verplichten. Uiteindelijk kwamen ze wel allemaal opdagen, ook onder ede”, zei Pet, “maar in de eindconclusie kan je ze niet afrekenen. Dat geldt ook voor de Floriademedewerkers. Dat kan alleen met collegeleden en ambtenaren.”

Weinig gedaan

“Er is uiteindelijk weinig met de conclusies van de Omniworld-enquête gedaan”, concludeerde Pet. “Wat er verbeterd kon worden in onze gemeentelijke organisatie met grote projecten daar heb ik uiteindelijk niet veel meer van teruggezien. Almere was een beetje Omniworld-moe geworden.”