Oosterwold (Foto: Google Earth)
Oosterwold (Foto: Google Earth)

Partijen willen raadsonderzoek naar riolering Oosterwold

Algemeen

ALMERE – Zes partijen willen een raadsonderzoek naar de gang van zaken rond de riolering in Oosterwold. Het college schat in dat het rioleren van Oosterwold en de overbruggingsmaatregelen ruim 60 miljoen euro gaan kosten. “De financiële ellende is vergelijkbaar met de Floriade”, zegt initiatiefnemer Mark de Kuster van de VVD. “De politieke fouten zijn bij Oosterwold overigens duidelijker dan bij de Floriade. Dus ook voor Oosterwold is een raadsonderzoek nodig.”

Door Robert Mienstra

‘De afgelopen tien jaar zijn er politieke keuzes gemaakt die hebben geleid tot de huidige situatie’, stellen de indieners. ‘De raad heeft zeer beperkt inzicht gehad in de risico’s ten aanzien van de afvalwaterverwerking in Oosterwold. Ook trekt de een kostenpost van 60 miljoen euro een zware wissel op de gemeentelijke financiën en de financiën van Almeerders. De vraag rijst hoe het mogelijk is dat de afgelopen 10 jaar niet eerder is bijgestuurd op basis van de beschikbare informatie’

Onderzoeksvragen

De partijen hebben een aantal onderzoeksvragen geformuleerd: welke informatie was wanneer en bij wie bekend ten aanzien van de afvalwaterverwerking in Oosterwold, waarom is er tot juli 2022 steeds voor gekozen om vast te houden aan het gekozen systeem van afvalwaterzuivering, en welke rol hebben ambtelijke organisatie, college, betrokken partners, initiatiefnemers en de raad daarbij gespeeld? Ook willen de partijen weten of er uit dit onderzoek lessen voor de toekomst te formuleren zijn. Verder willen ze het raadsonderzoek door een onafhankelijk extern bureau laten uitvoeren waarbij een begeleidingsgroep vanuit de raad optreedt als opdrachtgever voor het onderzoek.

Details

Op de Politieke Markt van afgelopen donderdag werd de riolering ook besproken. Het college wilde toestemming van de raad om geld beschikbaar te stellen voor het oplossen van het probleem van de riolering. De vergadering ontaardde in een spervuur van vragen aan wethouder Julius Lindenbergh (VVD). Daarbij ging het wel heel erg over de details van de uitvoering van de werkzaamheden. Het ging zelfs over het soort aggregaten dat gebruikt zou worden om de pompen aan te sturen. “De raad gaat veel te veel in op de uitvoering”, verzuchtte de wethouder, “we hebben prima specialisten in huis om de klus te klaren.” Een aantal raadsleden nam daar geen genoegen mee, en wilde tot in de details weten hoe de verschillende rioleringssystemen zouden gaan werken, waarbij de bespreking voor de eenvoudige toehoorder totaal onbegrijpelijk werd.

De motie wordt ingediend door de VVD, PvdA, ChristenUnie, PVV, 50PLUS en Respect.