Almere Haven. (Foto: aangeleverd)
Almere Haven. (Foto: aangeleverd)

Participatie als ‘burgerberaad’ in Haven in de praktijk

Algemeen

Havenadviseurs denken mee over omgevingsplan Haven

ALMERE – In Haven is een participatietraject met Havenadviseurs gestart waarin bewoners over de ontwikkeling van het stadsdeel meedenken. Bij loting zijn er uiteindelijk 18 inwoners geselecteerd die aan het Havenverbond en de gemeenteraad gaan adviseren over de omgevingsplannen van Haven. “Inwoners worden zo direct meegenomen bij de plannen”, zegt Anneke Schepers, communicatie- en participatie-adviseur van Havenhart en de gemeente.

Door Robert Mienstra

De loting voor deelnemers aan Havenadviseurs gebeurde door alle mensen die in Haven op huisnummer 11 wonen aan te schrijven. Er reageerden er 60. “We zijn bij die 60 mensen langsgegaan voor een gesprek en uiteindelijk zijn er 18 inwoners op de uitnodiging ingegaan om Havenadviseur te worden”, zegt Schepers. “We laten hen een aantal keer per jaar meedenken over belangrijke thema’s in de vernieuwing van Haven.”

Havenhart

Er is al een langetermijn-Havenvisie op de ontwikkeling van Haven tot 2040. Het Havenhart moet vernieuwd, verbeterd en toekomstbestendig gemaakt worden. Daar zijn al ideeën over, maar die moeten nu handen en voeten krijgen en uiteindelijk in een omgevingsplan komen. De uitwerking is er dus nog niet. Met de Havenadviseurs, inwoners van Haven en tal van organisaties en ondernemers gaat de gemeente daarover onder meer in gesprek over wat er nu in Haven gewaardeerd wordt, wat beter kan en vooral hoe we dat dan kunnen doen.

Eerste advies

Het eerste advies van de Havenadviseurs komt 8 februari. Zij gaan daarbij in de op de vraag hoe het dorpse karakter van Haven kan worden behouden. “Het gaat dan over gebouwen, de openbare ruimte, de voorzieningen en bijvoorbeeld evenementen”, vertelt Schepers. “Daarbij zijn ze niet over een nacht ijs gegaan. Er is een informatiebijeenkomst voor hen geweest waar ze ook door experts zijn bijgepraat. Eerst vormen ze een individuele mening over de gestelde vraag. Daarbij konden ze ook hun eigen netwerk in de buurt raadplegen. Ten slotte wordt alle inbreng gezamenlijk besproken en waaruit één gezamenlijk advies aan het Havenverbond en ook aan Havenhart én de gemeenteraad wordt geformuleerd over de vraag hoe we het dorpse karakter van Haven kunnen behouden. Die Havenadviseurs hebben dus een belangrijke rol gekregen.”

Informatie ophalen

Verder zet de gemeente tal van andere instrumenten in om informatie in Haven op te halen. “Over de Havenvisie hebben 350 Havenaren meegepraat. Dat streven we ook bij dit participatietraject voor de uitwerking van de Havenvisie na. Naast het advies van de Havenadviseurs kunnen Havenaren meedenken op Facebook, de website, via enquêtes, ommetjes met bewoners en straatgesprekken. We voelen een enorme betrokkenheid van de Havenaren, ze hebben een groot hart voor hun stadsdeel”, besluit Schepers. “Het is mooi om samen met hen op te trekken.”