Peter Mellenberg bij het vulpaneel, daaronder staan de duikflessen. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Peter Mellenberg bij het vulpaneel, daaronder staan de duikflessen. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Stichting slaat alarm over veiligheid zwembad Poort

Algemeen

POORT – De veiligheid van gebruikers van de zwembaden in Poort en mogelijk Stad is in gevaar omdat er onvoldoende toezicht is op drukvaten, zoals duikflessen, en het paneel dat die vaten vult. “Als een kind de kraan opendraait staat er direct 220 bar op de vulslang die dan met een enorme kracht kan gaan rondslingeren. Ik weet zeker dat dit probleem bij meer zwembaden in het land kan spelen.”

Door Marcel Beijer

Dat zegt voorzitter Peter Mellenberg van de stichting Waterlicht tijdens een interview over zijn stichting die elke woensdag twee uur lang onder meer zwem- en duikles geeft aan bijvoorbeeld (oud)hulpverleners van de politie, gemeente, ambulance en brandweer. Mellenberg, zelf voormalig Officier van Dienst bij de politie, slaat daarom alarm over de situatie. “In Amstelveen kwam onlangs een duikinstructeur om het leven vanwege de druk uit zo’n duikfles. In Almere is ook eens iemand door een ongeluk bijna zijn arm kwijtgeraakt.”

Zwembad Poort

In zwembad Poort staat het vulpaneel voor de duikflessen in een ruimte waar OptiSport ook pilonnen, zwembanden en andere attributen bewaard. Mellenberg: “Die ruimte is eigenlijk 24/7 toegankelijk en wordt niet bewaakt. Als een kind uit baldadigheid een keer die kraan opendraait, komt er 220 bar op te staan en gaat die slang rondslingeren. Ik zou mijn kleinkinderen hier niet laten zwemmen.” Volgens Mellenberg wilde niemand verantwoording nemen voor de installatie. “In het calamiteitenplan komt het vulpaneel bijvoorbeeld niet eens voor, in tegenstelling tot de biertap waar slechts 2,5 bar op staat. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als brandweerlieden, BHV’ers of medewerkers van OptiSport bij een calamiteit de ruimte betreden en niet weten dat daar een vulpaneel hangt.”

Contract

De stichting Waterlicht heeft het vulpaneel en de opgeslagen drukvaten nu zelf provisorisch gebarricadeerd met stoelen en andere attributen, maar wil niet langer de verantwoording voor de veiligheid nemen. Ze weigeren om die reden een nieuw huurcontract met OptiSport te ondertekenen waarin staat dat de vereniging verantwoordelijk is voor de gemeenschappelijke ruimte. “OptiSport belooft al een jaar dat er een hek omheen wordt geplaatst, maar daar is tot nu toe niets van terecht gekomen.”

Kooiconstructie

In een gezamenlijke reactie laten de gemeente en OptiSport weten dat er gesprekken met Waterlicht worden gevoerd om de gemeenschappelijke ruimte met het vulpunt ‘nog veiliger’ te maken. “Het vulpunt is in een afgesloten ruimte waar alleen de exploitant en de vereniging een sleutel van hebben”, stellen zij. “In samenspraak met de heer Mellenberg is een soort kooiconstructie in ontwikkeling die het vulstation extra moet afschermen. Het definitieve voorstel is momenteel in uitwerking. De kosten hiervoor worden door de gemeente Almere gedragen.”