Met zijn stoere en hoekige design is het van buiten en van binnen een voltreffer. (Foto: aangeleverd)
Met zijn stoere en hoekige design is het van buiten en van binnen een voltreffer. (Foto: aangeleverd)

ID. Buzz: met een snufje nostalgie helemaal klaar voor de toekomst

Auto

ALMERE - Tientallen jaren werden we lekker gemaakt, maar hij is er eindelijk. Menig liefhebber zwijmelt bij de ID. Buzz. André van Duin zegt op tv en social media dat de oeroude Volkswagen bus na 75 jaar opnieuw is uitgevonden. We gunnen de Duitsers die dichterlijke vrijheid, want net als zijn trendy voorganger is hij spraakmakend en aaibaar.

Door Rob van Ginneken

Er wordt vanuit passerend verkeer met opgestoken duim geclaxoneerd, iedereen kijkt om en op de parkeerplaats trekt hij bekijks. Een soort Ferrari-effect, maar dán met een brede glimlach. Zeker in ‘onze’ tweekleurige uitvoering is het een plaatje. Een intrigerend alternatief voor de ‘dertien in een dozijn’ SUV-modellen van deze tijd. Een bus met ramen? Een stijlvolle ruimtewagen? Zeg het zelf maar. Hij is in elk geval op een kilometer afstand te herkennen. Met zijn stoere en hoekige design is het van buiten en van binnen een voltreffer én die doet precies wat je verwacht. Ruim, veelzijdig en comfortabel.

Beproefde basis

De ID.Buzz staat op vrijwel dezelfde basis als ‘gewone’ elektrische personenwagens van Volkswagen. Onder de vloer zit een joekel van een accupakket met daarachter de aandrijving op de achterwielen. Precies als bij de klassieke Volkswagen-bus.Voorin zit dus geen techniek in de weg en dat heeft als groot voordeel dat de wielen lekker ver kunnen draaien. Hij draait bij parkeren en in het verkeer verbluffend kort. Mooi meegenomen abij een auto die 471 centimeter meet. Hij is ook aardig breed en meer dan man-hoog. De bagageruimte is groot, maar het voelt zeker niet als een ‘bus’.Instappen gaat uitstekend dankzij ver openzwaaiende voordeuren en elektrische schuifdeuren. Je zit vervolgens lekker hoog en zeer comfortabel, met goed zicht op het verkeer rondom. De in twee delen gesplitste smalle raamstijlen werken dan mooi mee. Het dashboard bestaat uit een fors centraal beeldscherm paneeltje achter het stuurwiel. Niks mis mee. Als je wilt komt er ook voorruitprojectie in.

Prestaties als verwacht

We kennen de ID-techniek en de Buzz presteert naar verwachting. Met 204 pk en een forse trekkracht wil hij vlot vooruit. Ondanks zijn hoge bouw stuurt hij heel behoorlijk, terwijl het veercomfort niet eens verkeerd is. Wederom: zéker geen klassieke bus. Ondanks zijn jumbo accupakket (77 kWh) moet je op langere ritten regelmatig bijladen. Reken maar op een range tussen de 300 en 350 kilometer range. Opladen kan gelukkig razendsnel.Volkswagen begint- u voelt hem al – met de duurste topversie (dik 70 mille) als een soort ‘klassieker in de dop’. Er komen natuurlijk veel minder exotische uitvoeringen achteraan.

Instappen gaat uitstekend dankzij ver openzwaaiende voordeuren en elektrische schuifdeuren (Foto: aangeleverd)