Schimmel in een woning. (Foto: Beestjes Kwijt)
Schimmel in een woning. (Foto: Beestjes Kwijt)

Steeds meer huizen met schimmel in Nederland

ALMERE -  Het aantal meldingen van schimmels en zwamgroei in huis stijgt de laatste tijd flink. Dit constateert ongediertebestrijders platform Beestjes Kwijt. De oorzaak ligt voor een groot deel bij het slecht ventileren. Zelfs in de winter is het belangrijk om elke dag de ramen minimaal 20 minuten op een kier te zetten.

Een gemiddeld gezin produceert elke dag zo’n tien liter vocht, dat is een flinke emmer met water. Dit vocht komt vrij bij het koken, douchen of de was doen. Maar ook ons lichaam zelf stoot vocht uit, vooral bij het slapen. Dit vocht moet eruit. Als in de winter echter alle deuren en ramen potdicht gehouden worden, kan dat niet. Het vocht trekt dan in meubels, wanden, vloeren en het plafond. 

Schimmels

De warme, vochtige lucht in huis veroorzaakt namelijk schimmels, zoals zwam. Dit is een hardnekkige schimmel die zich verplaatst door muren en zo voor flinke overlast zorgt. Het slaat op de longen en zorgt voor hoofdpijn. Daarnaast kan zwamgroei de constructie van het huis beschadigen. Hout, beton, cement, zelfs kunststof is niet veilig voor deze schimmel. Zwam bestrijden is best lastig en de kosten lopen met een beetje pech al snel in de papieren. 

Ventileren

Hét moment om te ventileren is ‘s nachts. Ook op de slaapkamer. Je raam op een kier zetten is al genoeg. De vochtige lucht kan dan zonder probleem het  huis uit. Huizenbezitters met een mechanische ventilatie kunnen deze het beste altijd aan laten staan en bij het koken of douchen op standje ‘maximaal’ zetten. Goed ventileren zorgt dus voor een goede luchtkwaliteit én voorkomt schimmels zoals zwam.

Almere

In Almere komt het vaker voor dat huizen schimmel bevatten. Deze krant maakte daar melding van toen bewoners behoorlijke gezondheidsklachten kregen. Maar goed ventileren is niet alleen goed voor de gezondheid, dagelijks het huis luchten pakt ook goed uit voor de energierekening. 

Bron: Beestjes Kwijt