Nieuwjaarsreceptie

Het leek zo’n goed idee. De gemeente ontmoet Havenaren uit diverse geledingen en gaat het gesprek aan. De opkomst was prima. Alles was in stelling gebracht met heerlijke hapjes en een ruime keuze uit drankjes. Wij hebben na een half uur de receptie verlaten. De ingehuurde hiphopgroep kende geen grenzen en overstemde alle gesprekken. Er werd niet ingegrepen, gesprekken waren niet mogelijk. Gemiddelde leeftijd was zeker 50+. Wie van de gemeente heeft bedacht om deze ‘overenthousiaste’ band in te huren? Kortom, wat ons betreft receptie mislukt.

Rob en Elise de Jager

Domus

Een reactie op de ingezonden brief van Jo Bosma, vorige week. Een demonstratie gericht tegen de komst van Domus is een vorm van vrijheid binnen onze democratie. Een beschaafd en ontwikkelt land dus, Jo Bosma. U scheert de opvang van dak- en thuislozen over dezelfde kam als de opvang voor mensen met een chronische verslaving en daarbij ernstige complexe psychische problematiek. Een dak- en thuislozen opvang ís er al in Poort, zonder enig protest van de bewoners. Het verplaatsen van een probleem van Almere Stad naar Almere Poort is toch echt de reden van de komst van Domus naar Poort. Omdat er ernstige overlast is van deze groep mensen. Het feit dat Domus geplaatst gaat worden nabij twee middelbare scholen een fietspad dat veelvuldig gebruikt wordt door kinderen van en naar school, dát is waar de bewoners van Poort bezwaar tegen maken. Een basisschool zit nabij Domus en er wordt een nieuwe woonwijk gebouwd zodat de gemeente niet op de tijd de bewoners van de omgeving heeft kunnen informeren, heel erg handig... En dat is ook waar de schoen wringt, meneer Bosma. De bewoners zijn hier niet van op de hoogte gebracht en toen het eenmaal aan het licht kwam nog voorgelogen ook, over het feit dat er wel  dertig locaties bekeken waren en uiteindelijk waren dat er maar een stuk of drie. Een grote faux pas van de desbetreffende wethouder. De gemeente moet nu hier zijn verantwoording voor nemen, dat zou ze sieren. En misschien eens bedenken dat het stadsdeel Poort geen afvalputje is van de gemeente.

Katinka van Doren, Poort

Domus (2)

Als voorstander van een juiste woonvorm en opvang voor mensen uit Domus was ik donderdag aanwezig tijdens de demonstratie tegen de komst van Domus, die vreedzaam verliep. Eén ding staat vast: de actievoerders waren beschaafd en kwamen op voor hun belangen, terwijl zij de mensen die het betreffen ‘een warm hart toedragen’. Zij zijn bezorgd over excessen die voort kunnen komen uit de groep die kampt met verslavingsproblemen en psychiatrische problematieken. Zij denken daarbij onder andere aan de veiligheid van hun opgroeiende kinderen.
Je doet jezelf geweld aan om op te komen voor de belangen van de Domusgroep, terwijl je de pijn in de ogen ziet bij de betreffende bewoners van Poort. Natuurlijk kwam ik in de gesprekken voor de belangen van deze Domusgroep op omdat zij zelf niet vertegenwoordigd waren. Ik bemerkte wel weerstand en verzet bij de bewoners van Poort. Van harte hoop ik dat door voldoende- en doelgerichte informatie de weerstand tegen de komst van Domus afneemt en in de onderhandelingen gewerkt kan worden aan consensus. Dat zal dan betekenen een win-winsituatie en die zal leiden tot beheersbaarheid, maar bovenal tot leefbaarheid voor bewoners in Poort - of waar dan ook - en niet in het minst de mensen die tot deze doelgroep behoren. Werken aan een nieuw bestaan waar iedereen gelukkig is.

Jo Bosma

Vuurwerk

Het is eind januari en nog steeds wordt er 's nachts in de Kruidenwijk (Moswegbuurt) vuurwerk afgestoken. Niet éen, maar een hele rits van knallen. Dit speelt zich al af sinds oktober vorig jaar en vooral in het weekend, behalve in december toen was het elke avond. Ik heb de politie gebeld daar kreeg ik als antwoord dat het moeilijk was om de dader te pakken te krijgen, want ze moeten die op heterdaad betrappen. Ik heb contact gehad met de wijkagent, zij was erg meelevend maar kon ook niet veel uitrichten, ik heb de Partij voor de Dieren een mail gestuurd, heeft ook niet geholpen, omdat zij alleen registreren waar het meeste vuurwerk wordt afgestoken. Ik heb de gemeente een mail gestuurd, dan krijg je een mail terug dat ze blij zijn met inwoners die begaan zijn met de gemeente, maar voor de rest er ook niets aan doen (zo lijkt het). Het lijkt alsof er er een patroon in zit, het lijkt er op dat de dader ook in de zelfde buurt woont, en op de zelfde plek zijn vuurwerk afsteekt. Mogelijk zijn er meer mensen die last van hebben en dat al gemeld hebben maar ook niets meer horen van de instanties die op moeten treden. 

Arie Voorwinden, Kruidenwijk