(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Collage, centrum voor cultuuronderwijs Almere

Cultuuronderwijs verrijkt leerlingen én helpt tegen lerarentekort

Door Robert Mienstra

ALMERE – Collage, het centrum voor cultuuronderwijs Almere, zet veel Almeerse professionele kunstenaars in om zo haar steentje bij te dragen aan het terugdringen van het lerarentekort maar ook om het kunst- en cultuuronderwijs in Almere steeds verder te ontwikkelen. In schooljaar 2022-2023 worden op de Almeerse basisscholen ruim 5700 cultuurworkshops gegeven via Collage.

Directeur Paul Macco spreekt van een win-winsituatie. “Leerlingen krijgen inhoudelijk goed cultuuronderwijs en lege plekken in de roosters van scholen worden door ons opgevuld. De lessen die de kunstenaars geven zijn echt een onderdeel geworden van het lessenaanbod op de scholen. Het loopt op rolletjes.”
Inmiddels werken ruim 43 kunstenaars - waarvan het merendeel uit Almere - op de scholen. “We weten van hen dat ze pedagogisch en didactisch goed werk verrichten”, voegt Christel van der Velden toe. Zij is senioradviseur van Collage. “Het gaat niet meer om af en toe een workshopje, maar om langdurige inzet die ook veel toevoegt aan de ontwikkeling van de leerlingen.”

Waarde

Het cultuuronderwijs is zeker geen vullertje van tijd. “Het heeft juist grote toegevoegde waarde”, stelt Van der Velden. “Taal en rekenen richten zich op het hoofd. Cultuuronderwijs betrekt het hart en de handen erbij. Dat betekent dat het hele systeem van de leerling geactiveerd wordt om zich kennis en kunde eigen te maken. Cultuuronderwijs legt verbindingen in alles wat je leert, het creëert een betekenisvolle leeromgeving waardoor leerlingen ook bij andere vakken beter gaan leren en presteren. Cultuuronderwijs heeft direct invloed op de taalontwikkeling van de kinderen. Zo worden bijvoorbeeld de woordenschat en de verbale vaardigheden van de leerlingen uitgebreid als ze met de kunstenaars in gesprek gaan over kunst.”

Kunstenaars

Een andere win-situatie is dat Almeerse kunstenaars voordeel hebben om met Collage samen te werken. “Alles is voor hen geregeld”, zegt Macco. “Via Collage komen ze aan werk en kunnen ze hun kennis en vaardigheden overbrengen op de kinderen. En daarbij speelt hun inzet een belangrijke rol in het terugdringen van het lerarentekort.”
Scholen worden door Collage ontzorgd. “We leveren puur maatwerk. Scholen leggen hun vraag neer bij ons, wij kijken hoe dat past binnen hun onderwijsbeleid en maken met inzet van de kunstenaars een programma dat daar volledig bij aansluit.

Werkdrukverlagend

Het kan ook werkdrukverlagend werken voor de leraren: Zij kunnen worden ‘vrijgespeeld’ om voor andere klassen te gaan staan en noodzakelijke taken op te pakken waar anders weinig tijd voor is – als oudergesprekken voeren, schriften en toetsen na te kijken of leerlingverslagen te schrijven. “Ik noemde het al een win-win-situatie. Kinderen krijgen een volledig onderwijsaanbod en de hele week docenten voor de klas ”, aldus Macco.

Scholen die contact willen met Collage kunnen gegevens vinden op www.collage-almere.nl.