De nieuwe watertoren van technasiumleerlingen van Poort Lyceum (Foto: aangeleverd)
De nieuwe watertoren van technasiumleerlingen van Poort Lyceum (Foto: aangeleverd)

Poort Lyceum op weg naar Technasium predicaat

‘Leerlingen ontwikkelen innovatieve oplossingen voor samenleving’

Door Robert Mienstra

POORT – Poort Lyceum is hard op weg om officieel het Technasium-predicaat te mogen voeren. “We zijn er al twee jaar in de onderbouw mee bezig”, zegt Rutger Gast, de Technator van de school. “We hebben de toezegging binnen dat we ons kandidaad lid van de stichting Technasium mogen noemen.”

Het Technasium is een ‘keurmerk’ voor het vak Onderzoek & Ontwerpen dat wij aanbieden op havo/vwo. “De leerlingen krijgen in groepjes van vier, twee keer per jaar acht weken de tijd om aan een opdracht te werken die innovatief is. Bij de projecten is altijd sprake van een echte opdrachtgever van buiten de school. Deze wil voor een technisch vraagstuk een resultaat waar hij of zij ook echt iets mee kan”, zegt Gast. “Binnen een thema komen dan alle vakken aan bod die met de opdracht te maken hebben.”

Watertoren

De onderbouwleerlingen van het Technasium (i.o) van Poort Lyceum timmeren al goed aan de weg. Met hun ‘nieuwe watertoren’ zijn zij namelijk doorgedrongen tot de finale van ‘Artcadia, Imagine your future’ de landelijke techniek- en kunstwedstrijd. “Het gaat hier om het thema water waarbij een vraagstuk uit een stad in het jaar 2080 beantwoord wordt door de leerlingen”, vertelt Gast. “Meer leefruimte creëren, dat is het doel van deze leerlingen. Door een toren en een koepel in het water te bouwen willen ze meer leefruimte creëren. Ook maken ze gebruik van zonnepanelen en ultrafiltratie om zo deze ruimte ook echt leefbaar maken.”

Leiderschap

Poort Lyceum zet vol in op het ontwikkelen van leiderschap van leerlingen bij het Technasium. “Ieder groepje van vier heeft een leerling die sturing geeft. Die coachen we ook. Zo zorgen we ervoor dat alle leerlingen in hun kracht worden gezet en volop kunnen deelnemen aan het project”, zegt Gast. “Het mooie is dat het daarbij uiteindelijk gaat om vaardigheden en niet louter om kennis.”
Technasiumleerlingen moeten communicatief, ondernemend, creatief en zelfsturend worden. Ze moeten goed projectmatig kunnen werken en leren samen te werken. Ook specifieke (technische) vaardigheden, zoals onderzoeken, ontwerpen en modelvormen maken komen aan bod.

Examen

De Technasiumleerlingen doen uiteindelijk gewoon eindexamen met hun vakkenpakket, maar studeren ook af met een meesterproef op hun project dat een probleem uit de samenleving oplost. “Vanaf de onderbouw zorgen de leerlingen zelf naar een opdrachtgever”, zegt Gast. “In de eerste twee leerjaren kan dat dicht bij huis zijn, in de bovenbouw moet het echt een opdracht zijn die er maatschappelijk toe doet vanuit de samenleving en voor een oplossing zorgt waar de opdrachtgeven mee verder kan.”

Samenwerking

In Almere bestaat op het Helen Parkhurst ook een Technasium. “Wij kijken er naar uit om samen te werken met het Helen Parkhurst ”, besluit Gast. “We willen graag samen optrekken en Almere versterken.”