Woonzorgcentrum Flora op het Floriadeterrein moet nieuwe bewoners krijgen. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)
Woonzorgcentrum Flora op het Floriadeterrein moet nieuwe bewoners krijgen. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)

Nu ook financiële problemen voor Zorggroep Almere

Algemeen

Herstelplan van start

ALMERE - Na het Flevoziekenhuis meldt nu ook de Zorggroep Almere op haar intranet aan haar medewerkers dat daar de financiële situatie zorgelijk is. De aanleiding is dat de inkomsten flink terugliepen en de uitgaven onverminderd hoog bleven. De Zorggroep is inmiddels met een herstelplan gestart.

Door Robert Mienstra

Verder meldt de Zorggroep dat er een hoog ziekteverzuim is van meer dan 10%, er veel uitstroom van medewerkers en te weinig nieuwe instroom is door de krappe arbeidsmarkt waardoor vaak duurdere waarneming moet worden ingezet. ‘Te weinig medewerkers betekent ook minder cliënten kunnen zien en behandelen’, schrijft de Zorggroep Almere, ‘tot slot is er ook leegstand in onze gebouwen.’

Herstelplan

De Zorggroep is inmiddels van start gegaan met een herstelplan. ‘We hebben inmiddels stappen gemaakt om processen efficiënter te maken, inzicht te krijgen in het verzuim en actiepunten daarop te ontwikkelen, om Zorgcentrum Flora zo snel mogelijk bewoond krijgen en het proces van het aantrekken en inwerken van nieuwe medewerkers te verbeteren De nieuwe raad van bestuur is in november aangesteld en heeft vastgesteld dat het programma weliswaar vruchten heeft afgeworpen, maar dat dit niet genoeg is om de financiële situatie te verbeteren op korte termijn. En dat is wel noodzakelijk.’

Nieuw personeel 

Het aantrekken van nieuw personeel heeft volop de aandacht bij de Zorggroep. In de zorgfuncties blijft de inzet van zzp’ers mogelijk, want het verlenen van zorg blijft topprioriteit. Inhuur van externen in de ondersteuning wordt wel versneld afgebouwd.
Verder is er veel aandacht voor verzuimreductie. Verzuim kost de organisatie erg veel geld, omdat vervanging geregeld moet worden.
De Zorggroep gaat meer inzetten op digitalisering en innovaties om het huidige personeel te ontlasten en extra opties voor onze patiënten en cliënten te bieden bij de ondersteuning van hun zorgvraag.

Basis

Met het herstelplan moet de Zorggroep uiteindelijk weer een financieel gezonde organisatie worden waarin de basis op orde is. ‘Om in de toekomst gezond te zijn, moeten we helemaal terug naar de basis en daar aanpassingen gaan doen. Iedereen gaat hier iets van merken. We doen daarom ook een beroep op ieders Zorggroep-hart, op ieders flexibiliteit, om op je eigen manier een steentje bij te dragen’, schrijft de Zorggroep aan haar medewerkers.