(Foto: Loes van Duijvendijk)
(Foto: Loes van Duijvendijk)

FENIX Museum zoekt koffers met reisverhalen

ALMERE – FENIX, een Rotterdams museum in oprichting, komt zondag 12 maart naar de Nieuwe Bibliotheek in Almere om koffers in te zamelen. Almeerders die een koffer hebben met een bijzonder reis- of migratieverhaal kunnen deze doneren. 

FENIX vraagt in totaal 2000 koffers uit heel Nederland. Het zijn bouwstenen voor een doolhof dat na opening van het museum, eind 2024, permanent te bezoeken is. FENIX bouwt aan een collectie rondom het thema migratie, met hedendaagse kunst, fotografie en historische objecten. Het doolhof staat symbool voor wat het kan betekenen je koffers te pakken en opnieuw te beginnen. 

Er zijn inmiddels 1200 koffers gedoneerd tijdens eerdere inzameldagen. Nu gaat FENIX in de weekenden van 11, 12 en 18, 19 maart naar Almere, Leeuwarden, Eindhoven, Heerlen, Zwolle en Middelburg. Conservator Rutger Doop: ‘Ik ben ontzettend blij met alle koffers die we al hebben ontvangen. Verhalen van over de hele wereld zijn aan ons toevertrouwd. Van landverhuizers uit de 19e eeuw tot repatrianten uit Indonesië. De komende inzameldagen hoop ik koffers te ontvangen van de eerste generatie arbeidsmigranten uit de jaren '60 van mensen die na de onafhankelijkheid van Suriname naar Nederland kwamen. Maar alle andere verhalen zijn ook welkom.”

De inzameldag bij bibliotheek in Almere is zondag 12 maart van 12.00-17.00 uur. Aanmelden is niet noodzakelijk, maar wel gewenst via fenix.nl/koffers.