Flevoland in kelder aantal nieuwbouwwoningen. (Foto: AdobeStock/Jan van der Wolf)
Flevoland in kelder aantal nieuwbouwwoningen. (Foto: AdobeStock/Jan van der Wolf) Jan van der Wolf

Flevoland in kelder aantal nieuwbouwwoningen

ALMERE – In absolute aantallen zijn er in Flevoland vorig jaar relatief weinig nieuwbouwwoningen gekomen. De woningvoorraad groeide, landelijk gezien, wel het sterkst. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. 

In 2022 werden landelijk ruim 74 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat is het hoogste aantal nieuwbouwwoningen sinds 2012. De groei van de woningvoorraad door nieuwbouw komt daarmee uit op 0,9 procent. In Amsterdam werden de meeste nieuwbouwwoningen aan de woningvoorraad toegevoegd, namelijk bijna 6,8 duizend. Het hogere aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen in 2022 is in lijn met het hogere aantal vergunde nieuwbouwwoningen in 2020 en 2021, na een relatief forse afname in 2019. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor de bouw in de nabije toekomst. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is circa twee jaar.

Flevoland

In Flevoland werden vorig jaar 2800 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat is aanmerkelijk minder dan bijvoorbeeld een aangrenzende provincie als Noord-Holland (14.200). in Amsterdam werden de meeste nieuwbouwwoningen opgeleverd. De woningvoorraad groeide met 1,6 procent wel het sterkst in Flevoland. Flevoland was in 2022 ook de provincie met  de sterkste bevolkingsgroei, gevolgd door Noord-Holland.