(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Renovatie Almeerse Botter AM1

HAVEN - De Almeerse Botter AM1 ligt momenteel niet in de Havenkom, maar op de werf in Workum. Een ingrijpende restauratie was nodig. 

"Dat is vakwerk, maar we helpen mee en leren ervan", vertelt Nico van Duijn van de stichting Almeer Botter AM1. Het berghout, de stootrand rondom, was in slechte toestand. "Het berghout is eraf gehaald en de gangen eronder waren ook slecht. Gelukkig was maar één spant aangetast. Zo’n nieuwe knie is van zeldzaam kromgegroeid eiken. De gangen worden kromgetrokken in de stoomkist." 

Voor het berghout is hout in één stuk niet te krijgen, of niet te betalen. "Daarom is het gelamineerd verlijmd in drie lagen en kromgetrokken. De deklat heeft een opstaande rand gekregen tegen het inwateren op de naad, want daar is de rot begonnen."

Breeuwen, kitten, krabben, schuren, lakken, het is een flinke klus. "Aan stuurboord is het schip inmiddels weer als nieuw. Bakboord ligt nog open, maar het schiet op. In maart gaat de mast erop. Dan kunnen we weer varen."

De Almeerse botter AM1 kan worden gehuurd voor een familievaartje of een teamuitje. "Daarvan betalen we deze dure restauratie", aldus Van Duijn. "Ook nieuwe vrijwilligers zijn welkom. Alles valt te leren. Ben je niet zo handig? Ach, iedereen kan schuren en lakken." Aanmelden kan via info@almeersebotter.nl.