Scene uit de opera Don Quichot. (Foto: Bart Grietens)
Scene uit de opera Don Quichot. (Foto: Bart Grietens)

OPERA2DAY brengt gloednieuwe opera Don Quichot op de planken

Uit

ALMERE - OPERA2DAY en het New European Ensemble presenteren op vrijdag 3 maart de gloednieuwe opera ‘De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha’ in Kunstlinie Almere. Het publiek wordt meegevoerd langs de vele werkelijkheden van de bekende ridder uit de beroemde roman van Miguel de Cervantes.

In deze volledig nieuw gecomponeerde opera is Don Quichot de welvarende eigenaar van een internationale holding, met werknemers uit alle hoeken van de wereld. Ondanks zijn rijkdom is zijn leven monotoon en betekenisloos. Op zoek naar een zinvoller bestaan dagdroomt hij over lang vervlogen tijden. Daarbij worden de grenzen tussen realiteit en fantasie vloeibaar. 

Verrassend modern

Cervantes’ roman De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha is een van de bekendste werken uit de wereldliteratuur. Wie het boek als geheel bekijkt ziet dat het verrassend modern is. Het werk behandelt thema’s als de kloof tussen een mooie droom en de harde realiteit, de toenemende botsingen tussen culturen en het streven naar je eigen plek in een globaliserende wereld. Don Quichot lijkt een waanzinnige, maar de vraag rijst: kiest hij die rol niet actief? Want wie is er nu echt gek geworden: Don Quichot, of de wereld om hem heen

Het New European Ensemble werkt voor dit stuk samen met het Italiaanse La Fonte Musica, specialisten in middeleeuwse muziek. Samen brengen ze het universum van Don Quichot tot leven, op nieuwe muziek van componist Vanni Moretto, met een hoofdrol voor middeleeuwse muziek uit diverse culturen. Met Nederlandse en Engelse boventiteling. 

Schrijf mee aan het verhaal van Don Quichot  

In elke stad waar Don Quichot wordt gespeeld kunnen scholieren en participanten meedoen doen aan een schrijfavond om een eigen nieuw verhaal over Don Quichot te schrijven.Deze verhalen worden ook gebruikt in de voorstelling. In totaal schrijven 1000 mensen vanuit het hele land een eigen Don Quichot verhaal. In Kunstlinie Almere vindt de schrijfavond plaats op donderdag 23 februari van 19.00 tot 22.00 uur. Aanmelden hiervoor kan via www.opera2day.nl/verhalenmakers. Op deze website zijn de verhalen later ook nog na te lezen.

Kaarten voor de voorstelling op 3 maart zijn verkrijgbaar via kunstlinie.nl