Veel leerkrachten op de publieke tribune bij Politieke Markt over lerarentekort. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Veel leerkrachten op de publieke tribune bij Politieke Markt over lerarentekort. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Lerarentekort stijgt: ‘Eén leraar voor één groep geen realiteit meer’

Algemeen

ALMERE – “De komende tien jaar neemt het lerarentekort in Almere toe. We kunnen het wel dempen maar niet oplossen”, zei Susanne Olivier, bestuurder van de Almeerse Scholengroep tijdens de Politieke Markt van afgelopen donderdag. “Verder is één leraar voor één groep geen realiteit meer. We zullen het onderwijs anders moeten organiseren.”

Door Robert Mienstra

Uit de gepresenteerde cijfers bleek dat het lerarentekort in Almere gemiddeld dubbel zo hoog is als landelijk. In het Almeerse Primair Onderwijs is er een tekort van 235 fte (hele banen). 23% procent daarvan staat open als vacature. De rest zijn verborgen tekorten die opgevuld worden door studenten, onderwijsassistenten, nog niet bevoegde zij-instromers, directeuren voor de klas en onder meer kunstenaars die gastlessen geven.

Keuze

De vijver om zij-instromers te werven raakt inmiddels leeg. Wat ook een rol speelt is dat er niet veel pabo-studenten uitstromen. Dat zijn er ongeveer 50 per jaar, terwijl er zich toch honderden aanmelden bij Windesheim. Het merendeel haalt echter de eindstreep niet.
Doordat er in Almere relatief weinig hoger opgeleiden wonen, melden zich vanuit de bevolking minder onderwijsgevenden. Daarnaast speelt staat van de gebouwen van de scholen een rol. Een leraar die in Almere een baan zoekt, kan kiezen. Hij kiest eerder voor een mooi en prettig gebouw waar het klimaat goed is. Daardoor ontstaan grote verschillen in de percentages van het lerarentekort in de wijken in Almere. Potentiële leraren laten oude, slecht onderhouden schoolgebouwen links liggen. Daarbij kiezen nieuwe leraren liever voor scholen waar de onderwijspopulatie minder complex is. Zo is het lerarentekort in Hout veel lager (6,3%) dan in Stad (21,5%).

Reiskosten

Wonen en reiskosten spelen een rol in het aantrekken en behouden van leerkrachten. Er zijn onderwijsgevenden die graag in Almere willen werken, maar er niet kunnen wonen. Bij onderwijsorganisatie Prisma werkten vorig jaar 40 leerkrachten van buiten Almere. 20 daarvan hebben inmiddels een werkplek gevonden in hun woonomgeving buiten Almere: de reiskosten waren domweg te hoog.

Rol gemeente

Of de gemeenteraad een duidelijke rol kan spelen in het oplossen van het lerarentekort is nog maar te bezien. De gemeente neemt geen onderwijspersoneel aan, dat doen de schoolbesturen. De enige rol die de gemeente kan spelen is nieuwe schoolgebouwen neerzetten en goed onderhoud plegen. Daar kom binnenkort een raadsbrief over. Ook komt er binnenkort een voorstel naar de raad om de huisvestingsverordening aan te passen zodat er in het project Annapark 50 tijdelijke sociale huurwoningen met voorrang aan leraren toegewezen kunnen worden.