De Flevokreeft van kunstenaar Johanna Brauenlich in de Kunstgracht (Archieffoto Almere DEZE WEEK)
De Flevokreeft van kunstenaar Johanna Brauenlich in de Kunstgracht (Archieffoto Almere DEZE WEEK)

Kunstwerken kunnen toch wel terug in Marktgracht en Kerkgracht

Algemeen

ALMERE – “Als de kunstenaars het willen is terugplaatsing van de weggehaalde kunstwerken in de Marktgracht en Kerkgracht wel te bespreken”, zei wethouder Alexander Sprong na afloop van de Politieke Markt van afgelopen donderdag.

Door Robert Mienstra

CDA en SP stelden vragen aan de wethouder over het plotseling weghalen van de kunstwerken. De hamvraag – komen ze terug in de gracht – werd daarbij niet beantwoord. Na afloop dus wel. Sprong zei dat de verwijdering naar voren was gehaald in verband met het groot onderhoud van dat gedeelte van Haven. “Alles is gebeurd in overleg met de kunstenaars, ook de omwonenden hebben we op de hoogte gesteld. De kunstwerken hebben we inmiddels neergezet bij de ateliers van de kunstenaars.”

Plan

Sprong benadrukte dat hij met de kunstenaars in overleg gaat over eventuele herplaatsing in Haven, waarbij terugplaatsing in de grachten ook open staat. Wel benadrukte hij dat de kunstwerken ooit als tijdelijk project zijn neergezet met incidentele gelden uit het wijkbudget. “We gaan wel met de kunstenaars praten over plaatsing van kunst in Haven. We willen daar een compleet plan van maken.”

Klein ´Montmartre’

In 2009 maakte de Roefelraad (kindergemeenteraad) zich sterk voor kunstwerken in de grachten. Het plan van de gemeente was toen om er een echte kunstgracht van te maken. Het moest een klein ‘Montmartre’ in Haven worden (naar de schilderswijk in Parijs) met langs de grachten ateliers van kunstenaars, en kunstmarkten. Die waren er aanvankelijk ook, maar inmiddels is van het klein ‘Montmartre’ niets meer over.