Het kasteel moet het visitekaartje van Almere zijn. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Het kasteel moet het visitekaartje van Almere zijn. (Foto: Almere DEZE WEEK) Almere DEZE WEEK

Bestemming kasteel is nog steeds ‘recreatie’

Politiek

ALMERE – Op de locatie van het Kasteel Almere rust nog steeds het bestemmingsplan van twintig jaar geleden dat uitgaat van recreatie. Wil een projectontwikkelaar er dus huizen bouwen, dan moet de gemeenteraad het bestemmingsplan wijzigen.

Door Marcel Beijer 

Dat zei wethouder Julius Lindenbergh donderdag tijdens de Politieke Markt. Er was verwarring over het bestemmingsplan omdat er ooit sprake is geweest van bouw van honderd woningen. Maar dat was pal naast de kavel van het kasteel, gaf Lindenbergh aan.
Momenteel is een samenwerkingsverband van ‘serieuze partijen’ bezig met een plan om het terrein te ontwikkelen, met daarbij ook (sociale) woningbouw. De grond is weliswaar in particulier eigendom (Gravin BV), en mag dus zelf bepalen wat ze willen, maar de gemeente heeft dus wel de zeggenschap over het bestemmingsplan. Zo gaf de SP aan in het kasteel zelf sociale woningbouw te realiseren.

Enthousiast

Lindenbergh ging daar niet echt op in. Wel was de wethouder enthousiast over een idee van de ChristenUnie die voorstelde om Almeerders invloed te laten uitoefenen op de plannen omdat het kasteel toch het visitekaartje van de stad moet worden. “Dat lijstje met wensen kunnen we dan meegeven aan de ontwikkelaar.”
Lindenbergh herhaalde nogmaals dat de plannen nog erg prematuur zijn. “Voor er een plan komt, zijn we wel een paar bruggen verder, áls er al een plan komt.”