Een Groene Meerkat-aap (Foto: AdobeStock)
Een Groene Meerkat-aap (Foto: AdobeStock) unknown

Stichting AAP helpt apen op Sint Maarten te redden

ALMERE - Ruim veertig dierenwelzijnsorganisaties hebben een brief van de Almeerse Stichting AAP aan de regering van Sint Maarten mede ondertekend. In de brief wordt opgeroepen af te zien van het euthanaseren van de groene meerkatten op het eiland. 

Deze apen zijn in het verleden door mensen naar het eiland gebracht. De dierenwelzijnsorganisaties steunen de oproep van AAP om in te zetten op sterilisatie en manieren om de overlast op een diervriendelijke wijze te verminderen.
De aanwezigheid van de groeiende populatie groene meerkatten wordt als hinderlijk ervaren omdat de slimme dieren voedsel zoeken in boomgaarden, tuinen en huizen en zou schadelijk zijn voor de inheemse natuur.
Een onderzoek van Nature Foundation Sint Maarten concludeerde in juni 2021 dat steriliseren of afmaken de twee opties zijn om de overlast te stoppen. In december 2022 stelde het betreffende ministerie middelen beschikbaar die de geadviseerde dodelijke aanpak mogelijk maakt. AAP en de andere internationale organisaties dringen aan op het diervriendelijke alternatief om de overlast van de dieren te remmen.
De brief is inmiddels al door veel organisaties ondertekend.