BROZ toen en nu. (Foto's: aangeleverd)
BROZ toen en nu. (Foto's: aangeleverd)

Polderband BROZ viert 50-jarig bestaan met toer door Flevoland

FLEVOLAND - Een vijftig jaar oude bluesrockband, dat maak je niet vaak mee. Maar polderband BROZ is er zo een. De ooit in Dronten opgerichte formatie bestaat inmiddels een halve eeuw en viert dat met verschillende optredens in de regio (‘Fifty years best live’). Op zaterdag 15 april staan ze op het podium van De Meester in Almere.

Muziek heeft altijd een grote rol gespeeld in het leven van de boerenfamilie Meijer uit Dronten. De broers Henk, Frans, Jan en Geert leerden eind jaren ’60, begin jaren ’70 ‘als basis’ piano of accordeon. “Na een paar jaar stapte ik over op gitaar”, vertelt Henk. “Broer Jan ging over op drums en Frans ging bassen. Geert bleef de toetsen trouw. We leerden het onszelf allemaal aan. We luisterden op Radio Luxemburg en piraat Veronica naar onze muziekhelden Cream, Pink Floyd en Led Zeppelin en dat probeerden wij dan na te spelen. Puur op gehoor.” Zwager Hans van Velzen haakte aan, ook gitarist maar eveneens geïnteresseerd in de bas en dat kwam goed uit, Frans wilde zich graag op het zingen toeleggen. Een gezamenlijke band kon niet uitblijven en in 1972 was BROZ (van ‘BROers’ en ‘Zwager’) een feit.

Schuurfeesten

BROZ werd een hoofdact op allerlei schuurfeesten die werden gehouden in de hele regio en eigenlijk zijn de bandleden sindsdien nooit gestopt. Werk en gezin kregen na 23 jaar halverwege de jaren ’90 echter even voorrang, reden waarom er op de pauzeknop werd gedrukt. Afzonderlijk gingen de heren ondertussen wel verder. Henk: “Uit BROZ ontstond de theaterproductie Jewels en bluesband MacAllan, ik werd gitarist bij Van Leer, terwijl Geert bijvoorbeeld toetsenist werd bij Chimney Fire en later Blue Train, waar Jan en Hans al speelden. Frans legde zich toe op koorwerk en zangcoaching. En bijna allemaal zorgden we voor muzikale ondersteuning bij het jaarlijkse Oogstfeest in Zeewolde.” 

50 jaar polderpop

Al met al is er sprake van 50 jaar polderpopcultuur. In 2020 brak corona uit en vielen de repetities en optredens echter even helemaal weg. “We speelden wel samen via een speciaal digitaal programma, waarbij ieder meedeed vanaf z’n eigen honk. Dan ben je opeens met een digitale versie van BROZ bezig. We voelden weer hoe het ook alweer was om samen muziek te maken en dachten terug aan hoe we destijds als band bij elkaar kwamen.” De eerste voorbereidingen werden getroffen voor ‘50 jaar BROZ & FRIENDS’. Muzikale vrienden werden uitgenodigd en een try-out smaakte naar meer. Dit voorjaar volgt een muzikale rondreis door Flevoland, die op zaterdag 4 maart in Zeewolde begint en daarna doorgaat naar Dronten (18 maart), Emmeloord (1 april) en Almere (15 april). Ga voor tickets naar www.brozband.nl.

Door: Mannes Schoppink/Zeewolde Actueel