Waterlicht helpt hulpverleners weer helpen (Foto: Marco van Dam)
Waterlicht helpt hulpverleners weer helpen (Foto: Marco van Dam) M van Dam

Waterlicht helpt hulpverleners weer helpen

ALMERE – Elke woensdag komen in het zwembad van Poort deelnemers van de stichting Waterlicht bij elkaar. Het zijn vooral (oud)hulpverleners van politie, ambulances, zorgsector, gemeente, brandweer en defensie die er kunnen zwemmen of duikles krijgen. Bijvoorbeeld als revalidatie. Eenmaal opgeleid geven deze hulpverleners als instructeur, begeleider weer les aan Almeerse kinderen. 9 februari vierde Waterlicht haar eerste verjaardag.

De stichting trok onlangs aan de bel over de veiligheid in het zwembad. Want veiligheid is de gemeenschappelijke overeenkomst van de deelnemers: ze hebben allemaal een verleden bij instanties als die in de veiligheidsregio’s optreden. Voorzitter Peter Mellenberg, zelf voormalig Officier van Dienst bij de politie, noemt de opzet van Waterlicht ‘uniek’. “Veel mensen die in onze sector lopen, komen in heftige situaties. En soms leidt dat tot uitval, bijvoorbeeld PTSS. Tijdens onze wateractiviteiten vinden ze weer rust. We geven bijvoorbeeld duikles of zwemles. De resultaten zijn vaak verbluffend. ”Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: de deelnemers van Waterlicht gebruiken hun opgedane kennis om Almeerse kinderen weer zwem- of duikles te geven. “We werken in Almere dan ook nauw samen met bijvoorbeeld gemeentelijke hulpverleningsdiensten.”

Baat

In een jaar tijd heeft Waterlicht al honderd deelnemers. “Onze deelnemers komen vanuit de hele regio naar Almere en hebben voor zichzelf en doelgroepen echt baat bij onze begeleiding. Maar ook geven we zwemles aan asielgerechtigden die in een land bij de overheid of politie hebben gezeten, waar helemaal geen water is. Om in Nederland bij de politie te kunnen, heb je het C-zwemdiploma nodig. Via ons kunnen ze die behalen. Een geweldige oplossing.”

Vrijwilligers

Waterlicht hoopt te worden gesponsord door verschillende instanties en organisaties, maar ook door particulieren, bedrijven en overige sympathisanten. De activiteiten zelf draaien volledig op het enthousiasme van de vrijwilligers en de vrije tijd die zij kunnen besteden aan het organiseren en geven van de cursussen, trainingen en activiteiten op het gebied van (reddend) zwemmen, toezichthouden, snorkelen en sportduiken. Meer informatie: www.waterlicht.nl