Voorzorgcirkel

Met verbazing heb ik het artikel, in ADW van 8/2, over de voorzorgcirkel gelezen. Het is een prachtig initiatief, maar volgens mij al jarenlang een bekend concept. (Vroeger noemden we dit burgerplicht of burenhulp). In onze wijk (Verzetswijk) en vast in vele andere wijken, hebben we een buurtapp. Daarin kan je communiceren over inbraak, vakantie, louche types etc. Als je een hulpvraag zou hebben, denk ik dat er altijd wel iemand is die daar dan ook gehoor aan zal geven. Tegenwoordig leven de mensen langs elkaar , waardoor je ook niet meer weet wie er wat hulp kan gebruiken, dus moet je dit zelf aangeven. Wat ik dus niet begrijp, is , dat er in deze digitale maatschappij vele organisaties, begeleiding en ( grote) kosten nodig zijn om dit project te realiseren, maar nogmaals, misschien zie ik dit gewoon verkeerd (of gaat het over specifieke ouderen?). In de( meeste) dorpen en ook vele wijken in de steden, zijn de mensen nog sociaal en kijken naar elkaar om, waardoor de burenhulp nog gewoon bestaat. Er is niet voor niks een gezegde: beter een goede buur dan een verre vriend.

Joy van der Horst

Ja/ja

De raad is goed bezig maar niet heus. Minder reclame in de brievenbus: weet u wel wat de gevolgen daar van zijn? Economisch gaat dit ten koste van de werkgelegenheid en werknemers. Minder folders, minder werk. Direct en indirect. En wat gaat dit de gemeente Almere kosten, want circa 92.000 huishoudens krijgen een brief met uitleg en een sticker die men wel of niet gaat gebruiken. Uit informatie via Google blijkt dat één sticker circa 1 euro kost, bij 92.000 huishoudens dus 92.000 euro. En dan nog de brief: wat denkt u dat dit gaat kosten? Laten wij zeggen 1,50 per stuk afgeleverd 150.000 euro, plus de stickers. Dus zeker 250.000 euro. Gemeentegeld en dat voor het milieu met misschien 25% reductie. Wij zijn goed bezig. Zijn er, en waren er, geen belangrijker zaken?

C. Reeuwijk, Almere

Ja/Ja (2)

De JA/JA-sticker lijkt er niet te komen (ADW 1 februari) met daarbij een tirade van Toon van Dijk van de PVV, die zo graag gezellig de folders wil blijven inkijken bij een kop koffie. Welnu Toon, je kan gewoon gezellig die folders blijven inkijken hoor, alleen zal je even de moeite moeten nemen om die JA/JA-sticker op je brievenklep te plakken, aangezien de raad - weliswaar met een krappe meerderheid - inmiddels JA heeft gezegd tegen die sticker en het college nu moet komen met een concreet plan. En die arme ondernemers dan, hoe moeten die dan straks hun producten aanprijzen? Nou, bijvoorbeeld in dezelfde folders, die alleen in een kleinere oplage verspreid zullen worden bij mensen die er hun interesse voor hebben getoond. Zodat er niet iedere week weer een enorm aantal folderpakketten ongelezen waar dan ook worden gedumpt. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat mensen (en zeker raadsleden) hiertegen zijn? Het enige dreinende kind (de kwalificatie die Van Dijk gebruikte voor de initiatiefnemers van de motie) is in dit verhaal de PVV-fractievoorzitter zelf.

Ron Willard, Staatsliedenwijk

Palliatieve zorg

Het raakt je als je in contact komt met terminale zieke mensen voor wie geen aangepaste zorg is. Vooral nu er veel aandacht besteed wordt om ouderen zolang mogelijke in hun ‘woon- en leefsituatie’ te laten functioneren. In de ADW-zorgspecial van 18 januari lezen wij dat er een nieuwe campagne palliatieve zorg op gang komt. Het is vreemd dat daar na ruim 60 jaar een nieuwe campagne voor nodig is. Het sterven is een natuurlijk proces en de palliatieve fase is een belangrijke fase van het leven. Er worden geen levensverlengende, maar ook geen levensverkortende handelingen ondernomen en alles wordt in het werk gesteld om de zieke het grootst mogelijke comfort te bieden. Multidisciplinair team, dat lijkt mij logisch en daarvoor dient ook deze campagne. Ook meer netwerken, samenwerkingsverbanden en in de huiskamers van buurten. Bewustwording dat moet het uiteindelijk doel zijn en dit na 60 jaar mooi werk verricht te hebben door vele gemotiveerde en betrokken medewerkers. Wat kunnen wij doen? Wat doet de politiek, is er nog een geldpotje (reserve) over uit financiële middelen van 2022? Wat doen Robert Mienstra en Marcel Beijer in hun podcast aflevering 105 en in hun stadsgesprek?

Jo Bosma

Achterlijk

Dat wethouder Julius Lindenbergh geïrriteerd raakte bij de gesprekken met de raad over de potentiële ontwikkelingen rond ons kasteel, pleit niet voor hem. Lindenbergh had een gesprek gehad met de initiatiefnemers. Hij had het nog niet nodig gevonden dat aan de raad te melden. Lindenberg is inmiddels ruim 3,5 jaar wethouder. Dan heeft hij toch belangrijke jaren van de voorbereiding van de Floriade meegemaakt. Is dat langs hem heengegaan? Genoeg momenten waarop de raad zich daarover uit heeft kunnen spreken? Er is ook goed geluisterd door het college? Er zijn inmiddels woeste plannen voor een nieuw museum. Daar laat het zich zien, dat ons gemeentebestuur niets geleerd heeft van de Floriade. Opnieuw beginnen met uiterst vage plannen. Geen goede duidelijke ideeën, laat staan onderbouwingen. En kritiek daarop naast je neerleggen. En dan verbaasd zijn dat de oppositie er bovenop zit? De reactie van Lindenbergh geeft aan dat de oppositie niet vaak genoeg en krachtig genoeg de ontwikkelingen rond het kasteel aan de orde kan brengen. Met het museum dreigt hier anders nog een debakel.

Peter van den Bemt, Almere Haven

Herdenken

Wat een geweldig initiatief van stichting Parkhuys Almere om nabestaanden de mogelijkheid te geven om te herdenken. Heeft mij enorm geraakt bij het zien van de vele lampionnen gedoneerd op het hoofdveld van Almere City. Mede omdat ik zelf ook in mijn directe omgeving een collega hier in moest verliezen. Dank aan het Parkhuys hiervoor en ook voor de vele andere activiteiten die jullie hiernaast voor de opvang aan allen die hier mee te maken krijgen doen met vele vrijwilligers. Blijft nodig , budgetten hiervoor zijn klein, blijf ze ondersteunen met donaties.

Henne Huismann, Almere Haven.