De plek waar Domus moet komen. (Foto: Google Maps)
De plek waar Domus moet komen. (Foto: Google Maps)

Bewoners Poort willen nieuw locatieonderzoek Domus

Algemeen

ALMERE – Bewoners van Almere Poort willen dat de gemeente een nieuw locatieonderzoek uitvoert naar een geschikte locatie voor van een Domus-vestiging. Dat laat een ingeschakelde advocaat weten in een brief aan het college en de gemeenteraad. Ook wordt de gemeente, het Leger des Heils en GoedeStede aansprakelijk gesteld voor eventuele schade.

In Domus wil het Leger des Heils verslaafden opvangen met meervoudige problematiek. De bewoner zijn daar fel op tegen. In het stadsdeel hebben bewoners geld ingezameld om een advocaat in te kunnen schakelen. De advocaat laat in de brief weten dat er veel onduidelijkheden bestaan in de procedures die hebben geleid tot de besluitvorming. Zo zouden er niet zoveel locaties onderzocht zijn als de gemeente stelt. De bewoners willen dat de gemeente het plan in de ijskast zet en opnieuw onderzoek te doen naar andere geschikte locaties, waarover de politie positief heeft geadviseerd. Ook zijn de bewoners van mening dat ze onvoldoende bij het participatieproces betrokken zijn.
Volgens de bewoners is het duidelijk dat het Team Gebiedsontwikkeling van de gemeente zich heeft uitgesproken tegen de komst van de Domus in Poort en heeft ook de politie gewezen op risico’s voor bewoners en leerlingen in de nabijheid van het pand. Ook scholen zouden bewust niet geïnformeerd zijn. Tijdens de onlangs georganiseerde informatiebijeenkomst werd dat overigens tegengesproken door de wethouder.

Koop

Ook maakt de advocaat namens de bewoners bezwaar tegen de verkoop aan woningcorporatie GoedeStede. ‘Uit de geopenbaarde stukken blijkt dat de gemeente concrete plannen heeft om de perceel grond aan GoedeStede te verkopen. De gemeente heeft ervoor gekozen om de financiële informatie met betrekking tot de verkoop niet te openbaren. De gemeente stelt die informatie niet te kunnen geven omdat de grond nog niet is uitgegeven en ook geen reserveringsovereenkomst tot stand gekomen zou zijn. Volgens de advocaat is de gemeente verplicht de grond aan meerdere kandidaten aan te bieden (het zgn. Didam-arrest, red). Een motivatie daarvoor is niet bij de bewoners bekend.