Afbeelding

WW-uitkeringen stijgen weer iets in Flevoland

Algemeen

Net als in december steeg ook in januari het aantal WW-uitkeringen in Flevoland. Dat is voornamelijk het gevolg van seizoensinvloeden. Uit onderzoek van UWV blijken desondanks ruim 140 beroepen structureel goede kansen op werk te bieden.

Eind januari 2023 verstrekte UWV 4.327 WW-uitkeringen in Flevoland. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 173 (+4,2%). Dit is meer dan de landelijke toename van 3,5%. Deze stijging doet zich vaker voor in de wintermaanden, omdat er dan bijvoorbeeld minder werk is in de bouw en landbouw. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen nog steeds duidelijk lager. De daling in Flevoland is 20,7%, oftewel 1.132 uitkeringen. Deze afname is vergelijkbaar met de landelijke daling het afgelopen jaar (-20,0%).Op jaarbasis was er in 2022 overigens nog steeds een flinke afname van het aantal WW-uitkeringen. Dat heeft vooral te maken met de krapte op de arbeidsmarkt.

Kansen

UWV heeft in kaart gebracht welke beroepen ‘structureel kansrijk’ zijn voor het vinden van werk. Ruim de helft daarvan is te vinden in de bouw, industrie en techniek, zoals timmerlieden, elektriciens, loodgieters, verschillende soorten monteurs en werkvoorbereiders. Naar verhouding heeft ICT de meeste structureel kansrijke beroepen. Ook de zorg levert een behoorlijk aantal structureel kansrijke beroepen. Vera Koning, arbeidsmarktadviseur bij UWV: “Er zijn op deze krappe arbeidsmarkt volop kansen voor werkzoekenden. In de zoektocht naar werk is het waardevol om te weten welke beroepen al langere tijd een goede kans op werk bieden. Als je je, eventueel met om- of bijscholing, op een structureel kansrijk beroep richt, vergroot je als werkzoekende de kans om duurzaam aan de slag te kunnen blijven.”