Franc Weerwind gebruikte zijn dienstauto voor privé-werkzaamheden. (Archieffoto: aangeleverd)
Franc Weerwind gebruikte zijn dienstauto voor privé-werkzaamheden. (Archieffoto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

Oud-burgemeester Weerwind gebruikte dienstauto ook privé

Algemeen

ALMERE – Oud-burgemeester Franc Weerwind heeft vijf jaar lang zijn dienstauto gebruikt voor ‘niet ambtsgebonden nevenfuncties.’ Dat is volgens de regels niet toegestaan. Of dit gevolgen heeft voor zijn functie als minister is niet duidelijk. Wel is de belastingdienst ingelicht en kan Weerwind een forse naheffing verwachten. Het is niet de eerste keer dat burgemeester of wethouder van Almere hierdoor in problemen komt.

Door Marcel Beijer

De zaak kwam aan het licht door het Jaarverslag Integriteit. De gemeenteraad sprak daar donderdag tijdens de Politieke Markt over. Plaatsvervangend burgemeester Ank Bijleveld betreurt die situatie rond haar voorganger en heeft Weerwind om opheldering gevraagd. In dat gesprek gaf de oud-burgemeester toe dat hij de dienstauto gebruikte voor zijn onbetaalde werk voor de stichting Het Vergeten Kind, de Fietsersbond en BPD Cultuurfonds. “Hij vertelde ook dat hij de ritten met de dienstauto keurig heeft opgegeven. Daar moet ik het mee doen.”
Duidelijk werd dat Weerwind vijf jaar lang misbruik maakte van de dienstauto. Het probleem is dat al die tijd geen controle is uitgevoerd. De regels worden aangescherpt. Voortaan wordt jaarlijks gecontroleerd

Voorbeeldfunctie

Dat Weerwind de dienstauto gebruikte voor nobel vrijwilligerswerk is van ondergeschikt belang. Het ging om privé-werkzaamheden die niets met zijn functie als burgemeester te maken hadden. Daar is de gemeentelijke dienstauto niet voor bedoeld. Juist een burgemeester heeft daarin een voorbeeldfunctie. Het is ook onduidelijk of het verkeerd gebruik van de dienstauto gevolgen heeft de huidige functie als minister van Weerwind. Ook dat ligt gevoelig, want hij is minister voor Rechtsbescherming. Dat is echter niet aan de gemeenteraad. Bijleveld gaf aan dat de zaak op het stadhuis wordt ‘opgepakt en afgewikkeld’. Ook is melding gemaakt bij de Belastingdienst. Omdat het om een forste overschrijding gaat van de toegestane 500 km per jaar, kan Weerwind een gepeperde naheffing op zijn deurmat verwachten. 

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een Almeerse burgemeester in de problemen komt om het gebruik van de dienstauto. Oud-burgemeester Cees de Cloe moest op exact dezelfde reden zijn functie opgeven. Toen ontdekt werd dat hij privé-ritjes maakte met de dienstauto terwijl hij een vast onkostenvergoeding kreeg voor zijn eigen auto. De Cloe hoopte de politieke brand te kunnen blussen met een terugbetaling van tienduizenden euro’s, maar moest toch aftreden. In 2000 kwam burgemeester Hans Ouwerkerk ook in opspraak om zijn reisgedrag.

Wethouders

Eerder kwamen ook wethouders Ed Anker en Adri Duivesteijn onder vuur te liggen om hun reiskosten. Beide wethouders woonden niet in Almere. De kosten ontstonden door het van huis naar werk en terug rijden in een auto met chauffeur. In de politiek en onder de bevolking leidde dit tot ophef. Beide wethouders waren regelmatig het mikpunt van kritiek. Zes jaar lang werden er vraagtekens gezet bij de reiskosten van Duivesteijn, die gemiddeld meer dan dertienduizend euro per jaar waren.