Provincie Flevoland (Foto: aangeleverd)
Provincie Flevoland (Foto: aangeleverd)

Zorgen bij provincie over invoering ‘Betalen naar gebruik’

Algemeen

De provincie maakt zich zorgen over de gevolgen van de invoering van ‘Betalen naar gebruik’ (BNG) voor de inwoners van Flevoland. Het Rijk werkt momenteel aan een systeem waarbij de motorrijtuigenbelasting vanaf 2030 zal komen te vervallen en vervangen wordt voor een heffing per gereden kilometer. De provincie geeft aan dat Flevolanders met dit nieuwe systeem meer gaan betalen dan inwoners in andere gebieden, door de relatief hoge woon-werkafstanden.

Het Rijk werkt aan een systeem waarin iedereen een gelijk tarief per gereden kilometer gaat betalen. De provincie Flevoland heeft onderzoek laten uitvoeren naar de gevolgen hiervan voor de inwoners van Flevoland, gericht op woon-werkverkeer, en is tot de conclusie gekomen dat het aantal bereikbare banen voor Flevolanders met de invoer van dit systeem zal afnemen. Dat komt mede doordat alternatieven voor de auto in Flevoland veelal ontbreken.

Inwoners van Almere en Lelystad kunnen vanwege BNG ongeveer 10% tot 30% minder banen bereiken, doordat de kosten voor het bereizen van die banen te hoog worden. Voor inwoners van de andere gemeenten in Flevoland is de afname zelfs 25% tot 50%. Dat verschil komt doordat inwoners uit Almere en Lelystad meer banen binnen hun bereik hebben met het openbaar vervoer.