Sectorhoofd Ben Nassir Bouayad maakt zich grote zorgen. (Foto: politie)
Sectorhoofd Ben Nassir Bouayad maakt zich grote zorgen. (Foto: politie)

Grote zorgen om jeugdcriminaliteit en huiselijk geweld

Politiek

Grote zorgen om jeugdcriminaliteit en huiselijk geweld

Door Marcel Beijer

ALMERE – Er zijn grote zorgen over Almeerse jongeren die in de georganiseerde criminaliteit of cybercrime belanden. Ook het huiselijk geweld is in Almere bovengemiddeld hoog. De zorgen hierom staan in schril contrast met het toegenomen gevoel van veiligheidsbeleving van Almeerders. 

Dat bleek donderdag tijdens de Politieke Markt waar gesproken werd over het Actieplan Veiligheid, in bijzijn van Officier van Justitie Roland de Kruijk en sectorhoofd Ben Nassir Bouayad van de Flevolandse politie. Die laatste gaf onlangs in een paginagroot artikel in De Telegraaf aan dat Almere voor de georganiseerde misdaad een visvijver wordt om jongeren te ronselen. Dat lijkt haaks te staan op de conclusie in het Actieplan waarin de politie stelt dat alle doelstellingen zijn gehaald. “Daar zijn we ook tevreden over”, zei Bouayad donderdag tegen de raadsleden. “Maar we zien een verschuiving van de traditionele delicten (inbraken, beroving) naar problemen die bij grote steden horen. Almere is nu de achtste stad van Nederland. Dus zien we nu vooral problemen op het gebied van de georganiseerde misdaad die zorgwekkend veel jongeren uit Almere weet te ronselen. Dat zijn de toekomstige zware jongens.”

Onderbezetting

Bouayad wees maar weer eens op het gebrek aan mankracht bij de Almeerse politie, dat nog werkt met een bezetting op basis van ruim tien jaar geleden. Almere is in die tijd fors gegroeid, met dus die grootstedelijke problematiek. “Het is zaak om dit snel en stevig aan te pakken. We moeten jongeren weerbaarder maken voor de verleidingen van de georganiseerde misdaad, waar ze heel snel heel veel geld kunnen verdienen. Dat leidt tot ondermijning, geweld, maatschappelijk onrust. Ook in de cybercrime kunnen jongeren snel geld verdienen, vulde De Kruijk aan. “In Almere is meer cybercrime dan vergelijkbare steden. Het is voor criminelen een interessant bedrijfsmodel met grote winsten.”

Huiselijk geweld

Ook zorgwekkend is het huiselijk geweld dat in Almere excessief hoog ligt. Het is lastig om daar een vinger achter te krijgen. Het is belangrijk dat preventief wordt ingegrepen, bijvoorbeeld door jongeren beter op te leiden, of de Zorg alarm te laten slaan. “We moeten voorkomen dat jongeren het verkeerde pad gaan bewandelen”, benadrukte de politiechef. “Daar zit de eerste winst.”