Een volledig elektrische personen auto van Toyota. (Foto: Jayson Fong)
Een volledig elektrische personen auto van Toyota. (Foto: Jayson Fong) Jayson Fong

Toyota pakt door in codetaal: elektrische bZ4X startklaar

Auto

ALMERE - Zijn naam – bZ4X - verdient nu niet bepaald een prijs voor creativiteit, maar gelukkig heeft Toyota meer tijd besteed aan het ontwerp van hun nieuwe volledig elektrische auto. Onze Nederlandse importeur gaat zelfs nog een stapje verder. Elders in Europa is hij er al, maar bij ons komt de bZ4X eind maart omdat hij dan met een beter laadsysteem beschikbaar is. Zeker wél een pluim waard omdat het gewoon een praktischer auto is.

Door Rob van Ginneken

Toyota had natuurlijk al elektrisch bestelwagens en hun waterstofmodel Mirai, maar voor gewone elektrische personenwagens zetten ze tot nu toe hun hakken in het zand. Niet helemaal onterecht menen ze dat je kostbare accutechniek beter op een slimmere manier kunt inzetten in hybride modellen. Daarvan zijn ze dan ook de oervader. Maar het kon niet anders: ook Toyota moet mee in de Europese trend. De klant vraagt er bovendien om. Eerst die naam maar. De afkorting bZ staat voor beyond zero (op naar nul emissie), die 4 geeft iets aan over zijn formaat en de X staat voor zijn SUV-vormgeving. Je hoeft dus niet gestudeerd te hebben om dan in te schatten dat er meer elektrische modellen komen. Déze krijgt in elk geval vrij gedurfde vormen mee, maar de tamelijk ‘wilde’ C-HR bewijst dat zoiets ook bij Toyota succesvol kan zijn.

Troefkaart

Misschien een raar punt om mee te beginnen, maar een enorme Toyota-troefkaart is de standaard tien jaar garantie op alle modellen. Ook deze en zelfs inclusief het accupakket. Dat kan bij kopers een boel twijfels wegnemen over de toekomst van dat ‘energiepakket’. Daarbij komt dat de elektrische Toyota punten scoort met zijn vlotte rijeigenschappen. Daar is de afgelopen jaren een boel veranderd bij het merk. De bZ4X oogt een slagje compacter dan hij is (469 centimeter lang) en biedt erg veel interieurruimte. De kofferbak is ook bovengemiddeld groot, met een opbergvak voor laadkabels onder de vloer. Hij staat als vierwielaandrijver trouwens vrij hoog op de poten en je vraagt je af waarom eigenlijk.

Hoog niveau

De comfort- en veiligheidsuitrusting staat standaard op hoog niveau (onder andere geavanceerde warmtepomp klimaatregeling) en ook het hele infotainmentsysteem met breedbeeldscherm en digitaal meterpaneel is van hoog niveau. Dat mag trouwens ook wel bij een startprijs van iets boven de 50 mille.Met dik 200 pk zijn de optrek- en inhaalspurt prestaties indrukwekkend. Nul naar honderd in 7,5 seconden bijvoorbeeld. Toyota claimt een actieradius tot ruim 500 kilometer. Vergelijkbaar met de concurrentie. In tegenstelling tot enkele directe concurrenten mag de b4ZX geen serieuze aanhanger trekken (750 kilogram). Als gezegd: eind maart in de showrooms.

Het infotainment systeem is van hoog niveau (Foto: Jayson Fong)
Tien jaar garantie op de auto (Foto: Jayson Fong)