Carolyn Steel. (Foto: David Bass)
Carolyn Steel. (Foto: David Bass)

Carolyn Steel schrijft essay voor Flevo Campus

ALMERE – De Engelse auteur Carolyn Steel heeft, speciaal voor Aeres Hogeschool en Flevo Campus, een essay geschreven hoe de mensheid een tijd van ongekende ecologische een maatschappelijke gevaren door kan komen. Het antwoord vindt ze in voedsel. Met een hoofdrol voor Nederland.

Steel is vooral bekend van haar boeken Hungry City (vertaald als ‘De hongerige stad’ en Sitopia ( ‘Wat gaan we eten?’) Daarin onderzoekt Steel hoe voedsel de mensheid laat zien hoe ze moet leven. Een gedachte die zij in het in opdracht van Flevo Campus en Aeres Hogeschool geschreven essay verder uitwerkt.

Flevo Campus

Flevo Campus is een kennisinstituut dat zich precies over deze thematiek buigt. De campus, die bij Almere op het voormalig Floriadeterrein in volle ontwikkeling is, omvat onder andere Aeres Hogeschool Almere, waar op opleidingen als de master Food Systems Innovation onderzoekers en studenten zich in deze onderwerpen verdiepen. Het is hier dat Carolyn Steel de afgelopen jaren betrokken is geweest als onderzoeksfellow.

Sitopie

In Steels speciaal voor Flevo Campus en Aeres geschreven essay Sitopie (een samentrekking van sitos (oud-Grieks voor ‘voedsel’) en topos (‘plek’) gaat de auteur in op de vraag hoe de stad in de toekomst de ideale plek kan zijn om te eten. Bijzondere stadsprojecten, waaronder de ontwikkeling van stadslandbouwwijk Oosterwold bij Almere worden erin kritisch tegen het licht gehouden. De publicatie Sitopie (Uitgeverij Van Gennep - ISBN: 9789461645760; 120p.) werd vertaald door Nico Groen, Het is vanaf nu verkrijgbaar voor 9,99 euro.