(Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)

Pop-up expo over wereld van de musical

Pop-up expo over wereld van de musical

ALMERE - Muscialsterren Bill van Dijk en René van Kooten openden woensdag de pop-up expo Musical Up Close in Kunstlinie Almere. Bezoekers kunnen van dichtbij de mooiste kostuums en rekwisieten bewonderen uit voorstellingen zoals Les Misérables, The Phantom of the Opera, Soldaat van Oranje en nog veel meer. De tentoonstelling is tot en met zaterdag 25 maart te zien in de foyer van de Grote Zaal. 

Door Petra Onderwater

Pia Douwes, Marco de Koning, Rudy Hellewegen en Dana Hoyer hebben de handen in één geslagen voor het samenbrengen van een grote collectie kostuums, rekwisieten, gouden platen en vele andere items uit de musicalgeschiedenis. "Op deze manier willen wij een soort archief creëren", vertelden De Koning en Hellewegen tijdens de opening van de expositie. "Als een theatertour na vele maanden klaar is, belanden de kostuums en rekwisieten veelal ergens in een kleedkist of een opslag, of spelers nemen bepaalde stukken mee naar huis." 

Details

Pia Douwes, die niet aanwezig was omdat zij herstellende is van een griep, heeft zelf ook al haar jurken bewaard. Zo is onder andere de jurk die zijn droeg in de musical Elisabeth een van de eyecatchers in de tentoonstelling. Ook het masker van The Phantom of the Opera en de neuzen van Cyrano zijn van dichtbij te bewonderen, evenals als kostuums uit The Beauty and the Beast, Charly and the Chocolatefactory, Shrek, Miss Saigon, Les Misèrables, Soldaat van Oranje en nog vele andere musicals.  "Normaal gesproken ziet het publiek deze kostuums in de verte op het podium, maar nu kun je zien dat de details ook echt fantastisch zijn." 

Magisch moment

Bill van Dijk vertelt dat hij vanaf 1969 elk kostuum waarin hij heeft opgetreden heeft bewaard. "Een kostuum is een heel belangrijk onderdeel van het karakter dat je speelt", benadrukt hij. "Als je in het repetitieproces voor de eerste keer jouw kostuum aantrekt geeft dat zóveel extra's. Ik vind dat altijd een magisch moment", vertelt René van Kooten. Referend naar opmerkingen over de jas uit Les Miserables die hij mee naar huis zou hebben genomen: "Ik had voor mezelf altijd de regel: als ik iets een keer of 15 heb gedragen, dan is het van mij", lacht hij. Momenteel is René van Kooten met de nieuwe cast van Les Miserables in Kunstlinie aan het repeteren voor de nieuwe tournee van deze legendarische musical. "Van de week trok Vajèn van den Bosch voor het eerst haar kostuum van Eponine aan en je zag gewoon dat dat iets met haar deed."

De expositie is verdeeld over drie verdiepingen in de foyers van de Grote Zaal in Kunstlinie Almere en toont een stukje Nederlandse musicalgeschiedenis. Meer informatie op kunstlinie.nl.

René van Kooten en Bill van Dijk openden de tentoonstelling. (Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)