Na dertien jaar weer onderaan de lijst van Woningnet

ALMERE – Dertien jaar lang stond hij ingeschreven bij Woningnet, maar door ziekte en de nasleep daarvan verzuimde hij onbedoeld de jaarlijkse verlengingskosten te betalen. Nu is de 33-jarige zoon van mevrouw L.R. (naam bekend bij de redactie) uitgeschreven bij Woningnet en is hij al zijn opgebouwde jaren kwijt. “Stond hij in Amsterdam ingeschreven, dan had hij binnen vijf jaar nog de mogelijkheid gehad om zijn inschrijving te herstellen. Maar in Almere moet dat binnen een jaar”, verzucht de Almeerse.

Door Petra Onderwater

Haar zoon werd twee jaar geleden geveld door corona. “Hij is heel ziek geweest en heeft de e-mails over zijn uitschrijving niet gezien. Pas afgelopen oktober, toen hij wilde reageren op een woning, ontdekte hij dat hij was uitgeschreven. Toen was het al te laat”, vertelt zij. Een zware tegenslag voor haar zoon, die ook nog steeds niet volledig is hersteld. “Hij is ontzettend moe en heel snel overprikkeld. Zicht op een eigen woning heeft hij nu dus ook niet meer.” Na een vergeefs protest bij Woningnet en een brief aan de wethouder, schakelde zijn moeder de gemeentelijke Ombudsman in. Die kan echter ook niks doen.

“In onze rol als toezichthouder van de gemeente hebben wij formeel geen bevoegdheid over de woningbouwcorporaties. En ook niet over Woningnet”, reageert De Ombudsman Metropool Amsterdam/Almere. “Dit betekent niet dat we nooit kunnen meedenken, of de gemeente en woningbouwcorporaties kunnen vragen in ernstige schrijnende gevallen mee te denken. Maar dit doen we doorgaans alleen wanneer er ook sprake is van uitvoering van een overheidstaak, zoals urgentie en huisvesting van bijzondere doelgroepen bijvoorbeeld. Daar is in dit geval geen sprake van.” 

Per regio verschillend

In Amsterdam kan de inschrijving niet meer worden hersteld als men langer dan vijf jaar is uitgeschreven. "Dat was voorheen ook een jaar", aldus de Ombudsman. "Maar de overkoepelende Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) zou inderdaad een wijziging doorvoeren waarbij het mogelijk is om onder bepaalde voorwaarden de inschrijfduur te herstellen tot vijf jaar terug. De situatie en de noodzaak tot deze aanpassing kan ook anders zijn dan in Amere." 

Woningnet bevestigt dat de termijn voor het herstellen van de inschrijving per regio kan verschillen. “Hierover zijn afspraken met de woningcorporaties in de regio. Wie in Almere een melding krijgt dat hij of zij is uitgeschreven, heeft nog een jaar na uitschrijving de tijd om de inschrijving te herstellen”, aldus Woningnet Almere. Mevrouw L.R. pleit ervoor om dit ook in Almere aan te passen. “Nu wordt dertien jaar inschrijving in één klap teniet gedaan. Ik kaart dit niet alleen aan voor mijn eigen zoon, maar voor iedereen die hiermee wordt geconfronteerd.” Ook wil zij anderen waarschuwen om alert te zijn, om te voorkomen dat men onbedoeld wordt uitgeschreven als er iets is misgegaan met de betaling. "Voor je het weet sta je weer helemaal onderaan."