(Foto: Irma van Zijl)
(Foto: Irma van Zijl)

Street Art Kunstenaars gezocht voor fietstunnel Haven

HAVEN - In maart wordt de fietstunnel Oldepoort in Haven compleet voorzien van street art. Dit initiatief van beeldend kunstenaar Irma van Zijl kan gerealiseerd worden doordat zij één van de winnaars was op de Maak-Wat-Van-Je-Dorp-dag van stichting Havenidee. Voor invulling van het ontwerp en het aanbrengen van de muurschildering zoekt zij twaalf jonge Havenaren tussen de 12 en 25 jaar.

De Oldepoort in Almere Haven is een belangrijke verbindingstunnel voor fietsers, wandelaars en scootmobiels die vanuit De Wierden richting de winkels in het centrum rijden. Deze tunnel wordt momenteel als donker en onveilig ervaren. De verlichting is overdag uitgeschakeld en de ene lamp geeft ook ’s nachts weinig licht. Door de lengte en diepte van de fietstunnel is er ook geen zicht vanuit de buurt op en in de tunnel. Het plan is nu om samen met een groep jongeren uit Almere Haven, bij voorkeur uit de buurt zelf, een waar streetart kunstwerk te realiseren in deze fietstunnel. 

Intentie is om verbinding te creëren tussen jongeren en bij te dragen aan groter veiligheidsgevoel onder de bewoners. De gemeente Almere ondersteunt het project en heeft inmiddels de verlichting al enigszins verbeterd. Jongeren die meedoen aan het project worden begeleid door Irma van Zijl zelf en de Almeerse graffitikunstenaar Kasper Jongejan. In een aantal workshops worden de deelnemers op professionele wijze meegenomen in het ontwerpproces en leren zij hoe ze hun eigen ontwerp in het totaal in kunnen brengen. Ieder herkent eind maart zijn eigen deel in de metamorfose van de tunnel. Geïnteresseerde jongeren vinden meer informatie op www.haven-art.nl.