Dagboekschrijver Adam met juf Kelly op basisschool Letterland in Literatuurwijk. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Dagboekschrijver Adam met juf Kelly op basisschool Letterland in Literatuurwijk. (Foto: Almere DEZE WEEK) ROBERT MIENSTRA

In de voetsporen van Miep Diesel

Adam (12): ‘Mijn dagboek ga ik bewaren’

Door Robert Mienstra

ALMERE – Naar aanleiding van de schrijfwedstrijd rond het dagboek van Miep Diesel doet Groep 8 van basisschool Letterland in Literatuurwijk een dagboekproject. “Wij schrijven in de klas elke dag een stukje in ons dagboek”, vertelt leerling Adam (12), “en als je wilt mag je een stukje in de klas voorlezen.”

Hilde van Garderen, de dochter van Miep Diesel, en oud-wethouder, gaf een gastles in de klas waarin ze vertelde over het oorlogsdagboek 'Bakvis in Oorlogstijd' van haar moeder Miep Diesel. Dit was voor de docenten aanleiding een dagboekproject met de klas te gaan doen.

Gevoel

Adam laat zijn dagboekschrift zien. Inderdaad, elke dag een stukje over wat hij heeft meegemaakt. “Kijk hier staat een stukje over het trainen voor schoolvoetbal”, wijst hij, “dat vond ik spannend en dat schrijf ik dan op.” Ook schreef hij een stukje over belangrijke toetsen: ‘Ik voelde me goed en ik hoop dat ik een mooi schooladvies krijg’, staat er.

Bewaren

In het dagboekschrift van Adam zitten mooie aanwijzingen van zijn juf Kelly. ‘We hebben allemaal een rugzak waar gevoelens inzitten die we met ons meedragen’, staat er. ‘Het is belangrijk om je rugzak af en toe leeg te maken door er over te praten of te schrijven. Als je weet wat er in je eigen rugzak zit, kan je rekening houden met je eigen gevoelens en bepalen wat je wel of niet nodig hebt.’
Voor Adam is zijn dagboek belangrijk. “Ik ga het altijd bewaren”, zegt hij. Of hij aan de Miep Diesel schrijfwedstrijd mee gaat doen, daar moet hij nog wel even over nadenken. “Het lijkt me wel spannend.”

Schrijfwedstrijd

Alle leerlingen uit Groep 7 en 8 en uit klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs kunnen meedoen aan de schrijfwedstrijd. Wat houd je bezig in het leven?’ en ‘waar lig je wakker van?’. Het kan van alles zijn, een dagboekfragment, een blog of een vlog.
Inzendingen moeten voor 2 april bij info@miepdiesel.nl ingestuurd zijn. Op vrijdag 21 april worden de winnaars van de schrijfwedstrijd bekend gemaakt tijdens een eindfeest in de theaterzaal van de nieuwebibliotheek.

Meer informatie: miepdiesel.nl.

Bakvis in oorlogstijd - het dagboek van Miep Diesel is in 2020 uitgegeven door BOOM Uitgeverijen.