(Foto: Collectie Anne Frank Stichting)
(Foto: Collectie Anne Frank Stichting)

Anne Frank-tentoonstelling in Burgerzaal Stadhuis

ALMERE – Het 4/5 mei Comité Almere organiseert vanaf 5 april tot eind april een grote Anne Frank tentoonstelling in de burgerzaal van het stadhuis. De tentoonstelling heeft de titel ‘Laat me mezelf zijn.’ “Juist in deze tijd waarin blijkt dat jongeren weinig van de Holocaust weten of die zelfs ontkennen, is deze tentoonstelling voor Almere van groot belang”, zegt Shira Waage van het 4/5 mei Comité Almere.

Door Robert Mienstra

De tentoonstelling ‘Laat me mezelf’ zijn verbindt Anne Franks levensverhaal met het nu en maakt het lot van de miljoenen slachtoffers van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog persoonlijk en invoelbaar.

Gidsen

In de Burgerzaal komt 150 vierkante meter tentoonstellingsmateriaal dat ook door het Anne Frankhuis wordt gebruikt. “Dat zijn panelen met foto’s over de Tweede Wereldoorlog en met foto’s van teksten die Anne Frank met de hand heeft geschreven”, vertelt Waage. “We krijgen alle support van de Anne Frankstichting om het verhaal goed te vertellen. We gaan kinderen opleiden die gids worden zodat ze zelf de schoolklassen kunnen rondleiden.”

Waakzaam

Zeker nu het voor leerkrachten vaak moeilijk is om het verhaal van de Holocaust in de klas aan te kaarten, is het belangrijk dat het verhaal wél wordt verteld. “We moeten de jeugd hierbij betrekken”, stelt Waage, “we moeten waakzaam blijven, we moeten blijven vechten om onze vrijheid te behouden en aan iedereen duidelijk maken dat in vrijheid leven niet vanzelfsprekend is.”

Verhalen

Tijdens de herdenking op 4 mei bij de Dolfijn in Haven gaan leerlingen van basisschool het Avontuur delen van de verhalen die Henk van Slooten opschreef en vertelde aan zijn kleindochter voorlezen. Van Slooten, ook bekend als oprichter van Kindervakantieland, droeg een zwaar trauma met zich mee na twee jaar als militair in Indonesië. Over zijn ervaringen daar vertelde hij later op scholen. Van Slooten was nauw betrokken bij de kinderherdenking in het Bos der Onverzettelijken. “Het is belangrijk dat deze verhalen behouden blijven”, zegt Waage, “de verhalen krijgen ook een mooi plaatsje in de school, bijvoorbeeld in een kastje of vitrine dat de leerlingen zelf gaan maken. Zo worden zij erfgoeddrager van verhalen die nooit verloren mogen gaan, die op de volgende generaties moeten worden overgedragen.”

Anne Frank-tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’

5 april tot eind april
Locatie: Burgerzaal Stadhuis
Dagelijks geopend, behalve als er een bruiloft is. (Te controleren op www.4en5meialmere.nl)