(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

‘Jongeren en spoedzoekers moeten wel geholpen worden’

Loten voor een sociale huurwoning verdwijnt

Door Robert Mienstra

ALMERE – De woningbouwcorporaties zijn voor afschaffing van het lotingssysteem bij het toewijzen van sociale huurwoningen. Loting zou als middel moeten verdwijnen uit de huisvestingsverordening. Dat bleek tijdens de Politieke Markt van afgelopen donderdag.

Het nadeel van het afschaffen van loting is dat er dan geen kansen op een woning zijn voor jongeren en spoedzoekers. “Deze groep van 23 tot 27-jarigen komt dan niet meer aan bod”, zei Corrine Veldhuis van woningcorporatie De Alliantie. Ymere en Goede Stede waren het daarmee eens. “Als we terugvallen op toewijzing op basis van inschrijfduur, wordt het voor starters en herstarters wel heel lastig om aan een woning te komen”, stelde een woordvoerder van Ymere. De corporaties stelden aan de raadsleden voor om toch iets te gaan betekenen voor jongeren en spoedzoekers. “Er kan voor gekozen worden om een klein percentage onder deze doelgroep te verloten of om een aantal woningen te labelen zodat deze mensen wel aan bod kunnen komen.”

Doorstroming

Het grote nadeel van loten is dat de doorstroming stagneert. “Die noodzakelijke doorstroming zou ook verbeterd kunnen worden als huizen met een huur van 800 tot 1000 euro in de woonruimteverdeling wordt meegenomen”, zei Arjan Deutekom van corporatie Goede Stede. Deutekom pleitte er ook voor om het inschrijfgeld voor woningnet omlaag te brengen. “Nu is dat in Almere 20 euro, een van de hoogste tarieven in Nederland. We hebben een kaartenbak van 54.000 inschrijvingen in woningnet. Die betalen allemaal aan de gemeente. Na aftrek van de kosten betekent dat dat de gemeente 1,4 miljoen euro overhoudt in een spaarpotje. Besteed dat geld aan het verlagen van het inschrijfgeld.”

Eerlijker

Een huisvestingsverordening lost het woningprobleem niet op, maar moet wel zorgen voor een eerlijker woningverdeling. Een aantal partijen pleitte ervoor de verordening zo simpel mogelijk te maken dat iedere woningzoekende hem kan snappen.

Somber

Om de woningnood op te lossen zouden er veel meer sociale huurwoningen gebouwd moeten worden in Almere. Daar is wel politieke wil voor nodig. Deutekom van Goede Stede was daar somber over: “In 2030 zouden we op 30 procent sociale huur moeten zitten in Almere. Ik voorspel dat we dat niet gaan halen.”