Leerlingen van Project op je PLek aan het werk op de Kemphaan.(Foto aangeleverd)
Leerlingen van Project op je PLek aan het werk op de Kemphaan.(Foto aangeleverd)

Playing for Success: Project op je Plek

‘We helpen thuiszittende leerlingen naar een voor hen passende plek’

Door Robert Mienstra

ALMERE – Playing for Success (PfS) begeleidt leerlingen van 8 tot 12 jaar die niet meer naar school gaan of dreigen uit te vallen. “Niet meer naar school gaan heeft grote impact op het welzijn van het kind”, zegt docent Laura Verdouw van PfS, “maar ook het gezin kan flink leiden onder het thuis zitten van het kind.”

Project op je Plek werkt eraan om negatieve schoolervaringen te voorkomen en de leerling het zelfvertrouwen te geven om wél weer naar school te gaan. “De oorzaken van thuiszitten zijn heel verschillend”, zegt Verdouw. “Het kunnen leerlingen zijn die een Toelaatbaarheidsverklaring hebben voor het Speciaal Onderwijs, maar waar geen plaats voor is op de scholen.”
Verder kunnen conflicten op school een oorzaak zijn van thuiszitten. “Het komt voor dat er conflicten tussen de ouders en de school zijn”, legt Verdouw uit, “vaak gaat het dan over verschillen in inzicht over het omgaan met het gedrag van de leerling en ouders. Soms worden leerlingen niet op tijd doorverwezen omdat ouders moeite hebben om hun kind te laten onderzoeken, maar soms speelt ook de grootte van de klas of van de school een rol. Daarnaast kan de handelingsverlegenheid van de school een rol spelen. Die weet dan niet meer hoe ze het kind moeten ondersteunen.”

Succes

Project op je Plek bij PfS boekt hoopvolle successen. “De leerlingen komen sowieso een dagdeel op onze locatie bij Stad en Natuur. Daar heerst rust. De plek biedt veel mogelijkheden om zinvol met de kinderen bezig te zijn, ook veel lekker buiten”, vertelt Verdouw. “In kleine groepen leren ze zo door allerlei activiteiten weer in een groep te functioneren, te ervaren dat het fijn kan zijn met elkaar te leren. Met die bagage kunnen we de leerlingen geleidelijk weer gaan terugplaatsen naar het regulier onderwijs of een andere plek die bij ze past. En waar ik zo trots op ben… het werkt. We zien dat het werkt omdat de leerlingen steeds meer enthousiasme uitstralen, wíllen leren en zelfs hun uren op school weer aan het uitbreiden zijn.”

Thuissituatie

In principe willen alle kinderen graag naar school. “Thuis zitten betekent vaak dat kinderen in een isolement zitten. Het heeft ook negatieve effecten op het gezin dat door het thuiszittende kind vaak in een negatieve spiraal komt. Maar, als het tij gekeerd is en het kind komt uiteindelijk terug op school, dan zie je meteen de thuissituatie verbeteren.”