Dylan Reede (Archieffoto: Fred Rotgans)
Dylan Reede (Archieffoto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Almeerder Dylan Reede in beeld voor CFL

ALMERE – De Almeerse American Footballspeler Dylan Reede (23) is in beeld bij de CFL, de Canadese competitie. 

Door Henk Mathlener

Een paar maanden geleden reisde Reede af naar de Verenigde Staten om zijn ultieme droom na te jagen. Vanaf zijn 6e levensjaar wist hij eigenlijk al dat hij een grote American footballspeler wilde worden. In juni 2022 gaf Dylan, als enige Europeaan, acte de presence op een XFL Showcase in Florida en eindigde uiteindelijk bij de beste vijftien spelers op zijn positie. Bij terugkeer in Nederland, afwachtend van de feedback vanuit de XFL, speelde Reede zijn wedstrijden bij het Duitse Dusseldorf Panthers. Die club komt uit inde GFL en dat is de beste competitie van Europa. Tijdens zijn laatste wedstrijd kreeg de Almeerder een uitnodiging om een aantal maanden naar de Verenigde Staten te komen. Hier kon hij dan zijn trainingen afwerken bij de faciliteit van de Dallas Cowboys. En onder begeleiding van diverse topcoaches kon hij zich voorbereiden op wat eventueel komen zou. Een kans in de profcompetitie van de VS of Canada?

Fantastisch

“Dat was fantastisch om mee te maken”, zegt Reede. “Trainen in de Verenigde Staten en ondertussen samen met mijn vriendin een beetje genieten van het land en de cultuur. Ik heb veel gedaan en meegemaakt, maar had voor mijn gevoel geen topseizoen gedraaid. Ik kwam namelijk uit voor drie teams, maakte drie coaching-stafteams mee en moest me maar liefst zes verschillende speelstijlen eigen maken.” 

CFL

Des te verrassender was het dat de Almeerder opnieuw bericht kreeg om zo snel mogelijk alle gegevens gereed te maken en op te sturen naar de CFL. Dit is de Canadese versie van de XFL die net zo sterk is, maar alleen wat andere regels kent. Vrijdag 24 februari gaat Dylan als enige Europeaan naar een grote testdag, die in het Engelse Nottingham zal plaatsvinden. Als de Almeerder ook deze selectieprocedure doorkomt, is twee weken later in het Canadese Toronto de voorlopig laatste horde. “Het gaat allemaal wel heel snel, want ik ben nog best jong. Maar ik ontwikkel me sneller dan verwacht. De coaches zeggen dat ik bij de top hoor en dat is natuurlijk super. Maar ik blijf dichtbij mijzelf en weet dat ik enorm hard moet werken en soms zelfs harder dan anderen om mijn doel te bereiken. Ik maak van alles mee en ook dit is weer een prachtige kans om te laten zien wat ik in mijn mars heb. Elke keer doe ik mijn uiterste best en daarna is het gewoon afwachten.” 

Droom

Als Reede uitgekozen wordt krijgt hij gegarandeerd een tweejarig contract met optie op een derde jaar.  “Het is natuurlijk een droom die uitkomt om hier te gaan spelen. En na twee of drie jaar zie ik wat er dan op mijn pad komt. Dan heb ik inmiddels mijn droom al behaald en alles wat daarna komt is een bonus. “