Partijen in verweer tegen afschot edelherten

ALMERE - GroenLinks en Partij voor de Dieren gaan in verweer tegen het besluit van Gedeputeerde Staten om de vergunning voor afschot van edelherten te wijzigen. Het gaat over het toestaan van het doden van dieren tijdens de bronstperiode, een verlenging van de afschotperiode tot 1 mei en het loslaten van de verplichte rustperiode van acht uur tussen zonsondergang en zonsopgang. Ook de Partij voor de Dieren

Volgens onderzoeken zou blijken dat dit geen verstoring oplevert voor de vogels van dit Natura2000 gebied. GroenLinks betwijfelt dit. De afschotperiode in de huidige vergunning eindigt op 15 maart, dan is de voorjaarstrek in volle gang en zijn de eerste broedvogels teruggekeerd. Verlenging tot 1 mei is daarom onwenselijk, stelt de partij, omdat de meeste vogels in het gebied dan al volop aan het broeden zijn. Door de zachte winters keren vogels steeds vroeger terug naar hun broedplaatsen en beginnen eerder met het bouwen van nesten. Ook het loslaten van de verplichte rustperiode tussen zonsondergang en zonsopgang verstoort de rust van vogels aanzienlijk.
In de toelichting staat dat er bufferzones rond broedlocaties en rustplaatsen van overwinteraars worden ingesteld voor ‘kwalificerende’ vogels. Dat is fijn voor de zeearend, stelt GroenLinks, maar stelt voor alle vogels niet te storen tijdens het broedseizoen.
Het afschieten van herten tijdens de bronstperiode werkt niet alleen verstorend voor de vele trekvogels die in oktober tijdelijk in de Oostvaardersplassen verblijven, maar is zeer ingrijpend voor de dieren en hun voorplantingsgedrag. In de toelichting van GS wordt niet ingegaan op de gevolgen van afschot tijdens de bronstperiode op de kuddes en hun natuurlijk gedrag.
GroenLinks, en de Partij voor de Dieren, dienen een motie in die vraagt om het intrekken van dit wijzigingsbesluit.