Glen Leeuwin (midden) (Archieffoto: Fred Rotgans)
Glen Leeuwin (midden) (Archieffoto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

‘Almere moet geld krijgen voor Slavernijverleden’

Algemeen

ALMERE - De stichting multiculturele organisatie Almere (SMOA) vindt dat het Rijk ook middelen beschikbaar moet stellen aan de gemeente Almere in het kader van herdenking en viering van het Nederlands slavernijverleden. Dat heeft het de gemeente per brief laten weten.

Voorzitter Glen Leeuwin van SMOA: “Het blijkt dat voor Amsterdam en andere grote steden er wel middelen beschikbaar worden gesteld door het Rijk. Hoe is het mogelijk dat Almere geen onderdeel uitmaakt van dat Kabinetsbeleid?”

Dit jaar wordt herdacht dat het 150 jaar geleden is dat de Nederlandse slavernij in Suriname en het Caribisch gebied werd afgeschaft. De focus van het herdenkingsjaar ligt op het trans-Atlantische slavernijverleden (Suriname en het Caribisch gebied), maar er is ook ruimte voor activiteiten gericht op het slavernijverleden in Azië. Van alle Nederlandse gemeenten wonen in Almere naar verhouding de meeste Nederlandse Surinamers.
Volgens Leeuwin is blijvende aandacht voor het slavernijverleden noodzakelijk. “Zeker om nazaten van tot slaaf gemaakten nog altijd te maken hebben met de doorwerking van de slavernij in de vorm van openlijke maar ook institutionele vormen van racisme en discriminatie. In Almere is de noodzaak absoluut aanwezig om ook hier aan dat proces aandacht te besteden.”