Ontwikkeling van banen en vestigingen in Flevoland
Ontwikkeling van banen en vestigingen in Flevoland Provincie Flevoland

Recordaantal banen in Flevoland

Algemeen

Uit het werkgelegenheidsonderzoek over het jaar 2022 is naar voren gekomen dat het aantal banen in Flevoland het afgelopen jaar met 6.700 is toegenomen. Daarmee is het aantal banen in de provincie voor het eerst boven de 200.000 gestegen. Inmiddels telt Flevoland 205.200 banen.

Het aantal banen is met een gemiddelde groei van 3,4% sterker toegenomen dan voorgaande jaren. Toch zijn er ook zorgen. Personeelstekort, inflatie en afzwakkende economische groei zorgen voor onzekerheid. In Almere is de groei van het aantal banen van alle Flevolandse gemeenten zowel in absolute zin (+ 4.000 banen) als in relatieve zin (+ 4,5%) het grootst.

Groei

Waar voorgaande jaren het aantal banen in de horeca, uitzendbranche en cultuursector afnam door de corona lockdowns, nam het aantal banen in deze sectoren in 2022 weer toe. In de groot- en detailhandel en de gezondheidszorg groeide het aantal banen het hardst, gevolgd door het onderwijs, de verhuur van roerende goederen en overige dienstverlening in de bouw.

Gedeputeerde Jan-Nico Appelman: ‘Het is ontzettend goed nieuws dat de Flevolandse economie floreert! We zijn sterk uit de coronacrisis gekomen dankzij onze weerbare, creatieve en doorzettende ondernemers. Een hele prestatie, gezien de hoge energie- en personeelstekorten’.

Onderzoeksresultaten

Samen met de gemeenten Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde voert Provincie Flevoland elk jaar het werkgelegenheidsonderzoek uit. Dit geeft inzicht in de ontwikkeling van banen en vestigingen in Flevoland. Het complete onderzoek is te zien op www.flevoland.nl/werkgelegenheidsonderzoek2022.