Ank Bijleveld draagt de ambtsketting over aan loco-burgemeester Julius Lindenbergh. (Foto: Maarten Feenstrta)
Ank Bijleveld draagt de ambtsketting over aan loco-burgemeester Julius Lindenbergh. (Foto: Maarten Feenstrta) maarten feenstra

Afscheid van Ank: moedig voorwaarts

Algemeen

ALMERE – Met een staande ovatie heeft de gemeenteraad donderdag afscheid genomen van waarnemend burgemeester Ank Bijleveld. Voorzitter Willem Boutkan van het presidium noemde haar een ‘beminnelijke burgermoeder’.

In diverse toespraken werd benadrukt hoe Bijleveld in iets meer dan een jaar haar ervaring heeft gebruikt om de stad door een moeilijke periode te helpen. Ze trad aan toen er nog lockdowns waren door corona, de vergunning voor de Floriade geregeld moest worden de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur stonden. ‘Je was een aanvoerder, gids en coach met natuurlijk gezag”, benadrukte Boutkan. “zichtbaar en aanwezig.”

200 miljoen

Loco-burgemeester en wethouder Julius Lindenbergh benadrukte hoe Bijleveld dankzij haar enorme netwerk in Den Haag 200 miljoen euro voor de stad had weten binnen te slepen via het Bestuurlijk Overleg MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport)

Moedig voorwaarts

Bijleveld erkende dat ze bij haar aantreden relatief weinig van Almere wist, maar de stad enorm is gaan waarderen. “In Flevoland zijn de directe lijnen tussen de steden klein, maar Almere is verreweg de grootste stad. Die disbalans zie je niet in provincies op het oude land. Dat zou nog eens doorgesproken moeten worden. Verder roemde ze de plezierige contacten en de open en directe manier waarop mensen met elkaar omgaan. ‘Ga moedig voorwaarts en houd oog op de bal: politiek moet over de inhoud gaan. Ze hoopte dat de nieuwe burgemeester, Hein van der Loo, ervoor zorgt dat de Almeerders en raadsleden op een respectvolle manier met elkaar om leren gaan.