Een globale impressie van het campusgebouw. (Foto: aangeleverd)
Een globale impressie van het campusgebouw. (Foto: aangeleverd)

Bewoners vangen bot over participatie rondom te bouwen Campus

Algemeen

ALMERE – Bewoners van drie appartementencomplexen in het centrum van Stad willen dat er meer participatie had moeten zijn en nog zal komen over de te bouwen studentencampus en studentenwoningen nabij het terrein van de Hospitaalgarage. Zij vingen echter bot op de Politieke Markt van afgelopen donderdag.

Door Robert Mienstra

De bewoners vonden dat zij op het verkeerde been waren gezet omdat er op de plek eerst 200 woningen waren gepland. Daar waren zij vanuit gegaan. Hun uitzicht en zonlicht zouden daar geen hinder van ondervinden. In 2021 besloot de raad dat de campus niet op de plek van de Voetnoot zou komen, maar bij de Hospitaalgarage. De bewoners stelden in de raad dat de participatie ondermaats was geweest. Zij wilden een uitgebreide participatie. Wethouder Maaike Veeningen stelde dat er wettelijk alleen een reguliere participatie mogelijk is. Deze duurt acht weken, maar biedt voldoende mogelijkheden tot bezwaar.

Beter

De meeste partijen stelden wel dat de bewoners goed met participatie meegenomen moeten worden, en dat dat wel beter had gekund. Een van de bewoners stelde dat participatie niet de sterkste kant van de gemeente is. “We mogen nu alleen nog meepraten over de kleur.” Andere bezwaren van de bewoners waren dat door de te bouwen woontoren de zon en het uitzicht zouden verdwijnen: “De studenten die er komen te wonen, kijken zo bij ons de woonkamer binnen.” Ook zijn er zorgen over de grote windsnelheden die er in de omgeving van de woontoren zouden komen.

Parkeren

Tot slot waren er zorgen over het parkeren. 44 bewoners hebben een parkeerplek in de overdekte Hospitaalparkeergarage. Daar ligt een eeuwigdurend parkeerrecht op. “Als er drie jaar gebouwd gaat worden, hoe moeten wij dan parkeren?” De wethouder nam die zorgen weg door te beloven dat er voor alternatieven voor het parkeren komen.
De bewoners stelden dat zij niet tegen een campus waren “maar niet op deze plek.” De politieke partijen lieten weten dat het besluit over de plek is genomen en dat daar niet meer van afgeweken wordt. Maar wel dat de participatie beter opgepakt moet worden.