Theatergroep SubSub. (Foto: Claudia Kamergorodski)
Theatergroep SubSub. (Foto: Claudia Kamergorodski)

SubSub steekt Oedipus in een modern jasje

ALMERE -  Theatergroep SubSub steekt de eeuwenoude Griekse tragedie Oedipus in een modern jasje. Het is een stuk over identiteit, roots en keuzes maken; thema's die het Almeerse jongerengezelschap fascineren. De voorstelling 'Oedipus - Who do you think you are? is in april te zien in De Voetnoot.

Oedipus is het eeuwenoud verhaal over een jongen die niet weet dat hij geadopteerd is en vlucht voor de voorspelling dat hij zijn vader zal doden en zijn moeder zal trouwen. Onderweg naar de stad Thebe, ver weg van zijn ouders, komt hij in een gevecht terecht waarbij hij uit verdediging twee mannen doodt. Bij aankomst in Thebe weet hij het raadsel van de dictatoriale sfinx goed op te lossen, waardoor de stad bevrijd wordt en hij als prijs trouwt met de koningin. 

Wanneer hij er langzaam maar zeker achter komt dat de voorspelling is uitgekomen, valt het beeld dat hij van zichzelf en zijn omgeving heeft aan diggelen. Samen met het koor, dat het publiek aanspreekt op hun eigenbeeld, eigenwaarde en vragen stelt rondom identiteit, komt hij er langzaam achter wie hij nog is.

Identiteit

Met Oedipus gaat SubSub op zoek naar datgene wat jouw identiteit vormt. In hoeverre heb je invloed op wie je bent en wat je vormt? Wie wil je zijn en kan je eigenlijk wel zijn wie je bent? Wanneer of waar voel je je thuis? Het zoeken en vinden van je identiteit in je tienerjaren, verloopt allesbehalve vlekkeloos. Je wordt in deze periode hyperbewust van jezelf, je lichaam, denkwijze, gevoelswereld, achtergrond en wensen. Wie ben je eigenlijk echt?

Regie en tekst: Esther Bolte. Acteurs: Honya Kadir, Lucas Siljée, Mathilde den Draak, Nancy Boutros, Nzinga Nortan, Rosa Renske Rouwenhorst, Storm Kamerbeek, Teun Adriani.

De voorstelling is van 5 april t/m 22 april te zien in De Voetnoot aan het Stadhuisplein. Ga voor kaarten naar www.subsub.nl/oedipus.