(Foto: Bowie Verschuuren)
(Foto: Bowie Verschuuren)

Laatste keer Mugmetdegoudentand in Almere

HAVEN - Op woensdag 22 maart is in Corrosia Theater, Expo & Film de nieuwe en tevens allerlaatste theaterproductie van Mugmetdegoudentand te zien. In The Making of Soros - the Musical geven Lineke Rijxman, Jasper Stoop en Vincent van der Valk een inkijkje in het leven van de speculant, miljardair en filantroop George Soros.

De voorstelling is een muzikaal kijkje in de wereld van het geld, het goede en het kwade, waarin niets is wat het lijkt. George Soros (1930) is een Hongaars-Amerikaanse zakenman die zijn vermogen inzet voor het realiseren en ondersteunen van sociale en democratische ontwikkelingen. Dit heeft hem gemaakt tot een aartsvijand van (extreem) rechts, dat Soros gebruikt voor diverse complottheorieën. Maar Soros wordt ook gewantrouwd door (extreem) links, onder andere vanwege zijn vroegere activiteiten als beursspeculant.

Soros is een mysterieus en omstreden personage. Een selfmade man en filantroop, maar ook een van de meest gehate en bedreigde mensen ter wereld, iemand die een wereld aan wantrouwen oproept. Is hij een duivel of een held?

Verwarring, twijfels en angsten

In de voorstelling zien wij ‘the making of’ van een musical, met Jasper Stoop (Mocro Maffia en Lenz) die af en toe de rol van Soros speelt in de te maken musical, naast een aantal kleinere rollen; Vincent van der Valk (o.a. Angels in America en Klem) die ‘de echte’ Soros speelt en Lineke als regisseur van de musical. Er wordt gezongen, er wordt gedanst en er wordt op het scherpst van de snede met elkaar gedebatteerd. Lineke Rijxman: “De voorstelling gaat niet alleen over Soros maar ook over onszelf. Over onze eigen verwarring, over onze twijfels, onze angsten.’’

Laatste Mug-productie

The Making of Soros the Musical is de laatste grote productie van de Mugmetdegoudentand. Na 38 jaar houdt de spraakmakende groep aan het einde van dit seizoen op te bestaan. The Making of Soros the Musical is op woensdag 22 maart om 20.00 uur te zien in Corrosia.