Tech & Transitie kansrijk thema hoger onderwijs

ALMERE – Almere wil een volwaardig en volledig onderwijsaanbod creëren, met daarbij ook wetenschappelijk onderwijs. Daarbij zou de focus moeten liggen op technisch onderwijs en onderzoek. Tech & Transitie zou daarbij het meest logische thema zijn. De gemeente hoopt mee te kunnen varen in de 18,2 euro die het Rijk beschikbaar stelt voor Regio Deals.

De gemeente en provincie werken al enige tijd samen in de Programmalijn Leer- en werkomgeving van het Fonds Verstedelijking Almere. Vanuit deze programmalijn is opdracht gegeven om te verkennen op welke manier het versterken van het beroeps- en wetenschappelijk onderwijs de komende jaren concreet gemaakt kan worden en hoe deze stappen gefinancierd kunnen worden. 

Tech & Transitie

Uit deze verkenning blijkt dat Tech & Transitie een logisch thema voor Almere zou zijn. Niet alleen vanwege de bouwopgave, maar ook opgaven en transities waar al volop aan gewerkt wordt in de stad en de regio, zoals: circulair bouwen en duurzame voedselvoorziening in de stad. Vanuit dit thema kan onderwijs en onderzoek worden ontwikkeld en samenwerking worden gezocht met universiteiten, maar net zo goed ook met mbo- en hbo-opleidingen. Ook kan een experimenteer-omgeving worden gecreëerd, bijvoorbeeld gekoppeld aan een grote bouwopgave in de stad. Ook lokale en regionale bedrijven en instellingen moeten betrokken worden. De vestiging van een universitaire dependance is daarbij niet ondenkbaar. De nabijheid tussen verschillende functies van wonen, werken, onderzoeken en studeren is ook van belang. Om deze reden is een eerste ruimtelijke verkenning gekeken hoe de ontwikkeling van het centrum van Almere tot 2040 en een innovatiedistrict elkaar kunnen versterken.

Rijk

Een sterke betrokkenheid van het Rijk en de provincie is noodzakelijk bij de ontwikkeling, blijkt uit de  verkenning. Er is de afgelopen maanden met verschillende ministeries over de inhoud en financiering van de plannen voor het innovatiedistrict gesproken. De gemeente hoopt daarin mee te kunnen varen met de 18,2 miljoen euro die het Rijk beschikbaar heeft gesteld voor zogenoemde ‘Regio Deals’. Een Regiodeal is een samenwerking tussen Rijk en regio gericht op het versterken van de brede welvaart. Deze aanvraag om te komen tot een Regio Deal is afgelopen november ingediend met de Regio Deal Amsterdam/Almere Bay Area. 

18.2 miljoen

Samen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de provincie, gemeente, regionale kennis-, onderwijsinstellingen en bedrijven moet zowel de inhoudelijke invulling als de benodigde cofinanciering van de Regio Deal verder worden ingevuld. De verwachting is dat rond de zomer een convenant getekend zal worden waarin afspraken hierover worden vastgelegd. Maar dit voorjaar moet al duidelijk worden welke concrete stappen gezet kunnen worden hoe de concrete invulling en cofinanciering van de Regio Deal eruit kan komen te zien.