Scène uit Onder het Maaiveld. (Foto: Miriam Brunke)
Scène uit Onder het Maaiveld. (Foto: Miriam Brunke)

Makers van De Nieuwe Wildernis lanceren natuurfilm over bodemleven

ALMERE - De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad gaan de diepte in met Onder het Maaiveld. Deze nieuwe natuurfilm neemt de kijker mee op een ondergrondse ontdekkingstocht waarin het soms microscopisch kleine Nederlandse bodemleven de hoofdrol speelt. Maandagavond was de regionale filmpremière bij de Nieuwe Bibliotheek in Almere. 

Terwijl bovengronds landbouwpioniers proberen de grond weer gezond te krijgen, is het pal onder hun voeten een gekrioel van jewelste. De filml toont unieke beelden van die ongeziene wereld. Van 'reusachtige' bewoners als mollen en regenwormen, via larven en schimmels tot organismes die alleen met de sterkste microscopen betrapt kunnen worden, als bacteriën en beerdiertjes. 

Het bodemleven is essentieel voor het leven op aarde. Onder het Maaiveld vertelt het verhaal van een groepje stedelingen die denken en dromen dat het anders kan, en dat op een bescheiden stukje grond in de praktijk brengen. De film peilt de stand van de bodem op diverse plekken in Nederland, met uitstapjes naar Utrechtse bushokjes met tuindaken, het eerste voedselbos van Nederland, een bijzondere buurttuin bovenop een Amsterdamse snelweg en boeren die vanuit de bodem werken. 

Gezonde bodem

EMS FILMS/M&N Media GroupDe makers (Ignas van Schaick en Mark Verkerk) van Onder het Maaiveld willen de Nederlandse bodem – en vooral ook het belang van een gezonde bodem - onder de aandacht brengen. De filmmakers hebben hiertoe samengewerkt met IUCN NL en wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Naturalis, Wageningen University & Research (WUR), Micropia in ARTIS en tal van andere deskundigen. 

De filmmakers zetten met een landelijke tour in iedere provincie een boer of teler in het zonnetje die het belang van een gezonde bodem centraal stelt in zijn of haar manier van werken. Zo was er tijdens de première in Almere maandag een vraaggesprek met de eerste vegaboer van Nederland, Joost van Strien uit Ens. 

Waar te zien

De film is vanaf 2 maart te zien in de bioscopen en filmtheaters. Op 2, 8 en 18 maart draait Onder het Maaiveld ook in Het Nieuwe Filmhuis. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website of de klantenbalies van de Nieuwe Bibliotheek. Meer informatie: www.onderhetmaaiveldfilm.nl